Další rána pro české firmy? Hrozí jim velký problém, varuje Švihlíková před kroky Německa

ekonomka Ilona Švihlíková

360° 16.11.2023

Pouštět se do dotační války by nebylo dobré, protože Česko na to nemá rozpočtovou kapacitu, uvedla ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS Helena Horská, ekonomka a poradkyně premiéra Petra Fialy (ODS). Reagovala na skutečnost, že Německo navrhlo zavést kompenzace pro firmy kvůli drahým energiím. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové jsou drahé energie cílem zelené tranzice, aby se změnila výroba a spotřební zvyklosti.

Ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornila na několik zásadních problémů, které se částečně týkají české ekonomiky a částečně té evropské. Jde například o drahé energie, ale také o politiku zelené tranzice. „Plnou silou dopadá nejen na českou ekonomiku, ale i na tu německou. Teď se hledají různé cesty, jakými provést nějaké kompenzace nebo zkrátka něco pro domácnosti a firmy. Je velmi důležité podívat se na to, co navrhuje Německo, tedy na kompenzace pro firmy. Pokud by to skutečně realizovalo, tak to bude znamenat obrovské znevýhodnění pro české firmy,“ popsala Švihlíková s tím, že dotační konkurence je problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Výborný se obává vánočního zdražování. Musíte mít tvrdé lokty, vybídl Fiala z SPD

Horská varovala před tím, aby se spustila dotační válka. „Nikam by to nevedlo a hlavně bychom tahali za kratší konec, protože nemáme rozpočtovou kapacitu, jakou má Německo, a těžko bychom byli schopni odolávat,“ sdělila Horská. Pokud bude podle jejích slov u našich hlavních konkurentů docházet k nějaké státní pomoci, Česko bude muset reagovat. „Jsme na začátku a doufám, že na ministerstvu průmyslu a obchodu se připravují nějaké varianty, protože je potřeba připravit český průmysl na to, že ceny energií nebudou tak nízké, jako bývaly, a že se musíme připravit na strukturální změnu,“ řekla Horská.

Švihlíková upozornila také na situaci v domácnostech. „Domácnosti nejen v České republice, ale i v ostatních zemí zažívají prudký pokles životní úrovně. Divila bych se, kdyby to nemělo nějakou politickou reflexi,“ popsala ekonomka. Podle ní je potřeba si uvědomit, že význam Evropské unie ve světové ekonomice klesá. „Představa, že EU bude něco dělat a všichni to začnou napodobovat a brát ji jako vzor, to už prostě dávno není pravda. To si možná říkají někteří eurokomisaři v Bruselu opití vlastní důležitostí, ale realita je jiná,“ sdělila Švihlíková.

Zelená tranzice má podle ní za cíl vysoké ceny energií. „Je to velmi rozsáhlý dokument, který se týká zemědělství, průmyslu a domácností. Je prostě namířená na to, že energie má být drahá. To není omyl, to je prostě záměr, aby se změnila výroba a spotřební zvyklosti,“ podotkla Švihlíková.

Tagy: