Rebelie hospodských proti vládním nařízením. Kde všude je v sobotu otevřeno?

Restaurace během pandemie

Hospody protestují proti vládním nařízením

Politické hnutí Chcípl PES – Otevřeme Česko vyzvalo majitele restaurací a další živnostníky, aby v sobotu 23. ledna otevřeli své podniky. Označí je jako politické buňky s petičním místem, tím pádem budou moci mít podle výkladu organizátorů otevřeno. Politická jednání totiž mají výjimku z vládních nařízení. Majitel pivovaru Malý Janek a jeden z hlavních iniciátorů akce Jiří Janeček CNN Prima NEWS řekl, že hospody a další podniky nebudou otevřeny pro veřejnost, ale pro ty, kteří se s peticí budou chtít seznámit nebo ji podepsat.

I když iniciátoři hnutí, tedy Jiří Janeček a majitel rebelující restaurace Šeberák Jakub Olbert, vyzývali, ať se k restauracím připojí i obchody a ostatní služby, politickými buňkami nebo petičními místy se stanou hlavně hospody. „Přidali se i nějací vlekaři či fitness centra. Těm se ale bude asi hůř vysvětlovat, že mají politické jednání,“ uznal Janeček s tím, že jim jde hlavně o to, aby ukázali vládě, že nesouhlasí s aktuálními opatřeními. „Nejde tak o to mít otevřeno, jako ukázat vládě, že už to stačí.“

„Vláda s námi bude zametat, dokud si neuvědomí, jak velká síla jsme,“ podotkl majitel pivovaru Malý Janek v Jincích. „Oni nás nechápou, jim se v zásadě nic neděje, mají své platy a nijak se jich pandemie nedotkla, dělají akorát divadlo v televizi. Včera jeden z poslanců vyfotil restauraci ve Sněmovně. Sedí v ní čtyři u stolu bez rozestupu, bez roušek, a tohle nám strašně vadí,“ řekl Janeček.

Většina restaurací otevře v sobotu kolem 11. hodiny. Podle Janečka ovšem některé obnoví provoz už i dřív nebo až k večeru, některé dokonce až třeba v neděli. „Ale my říkáme: Zítra kolem 11. hodiny nás přijďte podpořit do otevřených petičních místností, které se nacházejí v restauracích, podnicích, živnostnických provozovnách,“ sdělil Janeček s tím, že ve svém pivovaru má už plné rezervace. „Nevím, kam ty lidi posadím,“ podotkl.

Jak na policisty? Hospodským radí manuál

Otevřené budou podniky, které jsou na mapě označeny červeně a zeleně. Červená jsou petiční místa a zelené politické buňky a zároveň petiční místa. „Budeme říkat, že to není pro veřejnost, ale pro petenty, kteří se přišli seznámit s peticí nebo ji podepsat. Může tedy přijít i ten, kdo se s peticí přijde seznámit, nemusí ji podepsat. Proto máme kategorie člen a sympatizant. Nikoho do ničeho nenutíme,“ vysvětlil Janeček.

Všem, kteří se do rebelie připojí, rozeslali manuál s tím, co vše mají udělat, aby se stali politickou buňkou nebo petičním místem, jak má politické jednání vypadat a co mají říkat policii, když je přijede zkontrolovat. Janeček říká, že v pivovaru v Jincích se v sobotu bude politicky pracovat. „Budu vítat hosty, dávat jim kartičky, bavit se s nimi, seznamovat je s peticí. Budeme normálně politicky pracovat,“ podotkl Janeček.

Otevřeme jako obvykle a vyčkáme na policii, říká restauratér

Provozovatel baru Tátův obývák v Rokytnici David Biksadský CNN Prima NEWS řekl, že jeho podnik bude v sobotu fungovat podobně jako dosud, kdy byl taktéž otevřený. „Zítra ve čtyři odpoledne otevřeme, opět přivítáme hosty a necháme je konzumovat. Společně s nimi vyčkáme na návštěvu policie, kterou očekáváme nejspíš na základě udání a policisty vyprovodíme našimi klauzulemi, samozřejmě všechno ve slušnosti, a budeme pokračovat vesele dál,“ sdělil Biksadský.

Policisté podle jeho slov a ním a dalšími provozovateli otevřených podniků sympatizují. Biksadský navíc CNN Prima NEWS sdělil, že v minulém týdnu dokonce ve svém podniku uspořádal koncert, na kterém vystoupili zpěváci Záviš a Jim Čert. „Koncert trval do osmi do rána a obešel se bez jakýchkoliv komplikací. Policisté přišli dvakrát, ale my jsme jim řekli, že lidé, kteří tam jsou, spolu s námi protestují,“ řekl Biksadský s tím, že policisté následně pouze legitimovali některé účastníky a odešli.

Majitel baru neočekává, že by měl v sobotu podnik plný lidí. „Jsme malý bar, ale čekáme návštěvnost jako kdykoliv jindy. To znamená tak půlku kapacity,“ dodal Biksadský.

Otevřít plánuje i Pavel Knietel, který je provozovatelem Bowling & bar Beseda v Českých Budějovicích. Ani on se zásahu policie nebojí. „Nebyla by to první kontrola, která u nás na baru probíhala. Nebyl by to ani první zásah. Mě už vezli policisté v antonu, měl jsem i želízka na rukou, takže já už se rozhodně policie nebojím,“ řekl CNN Prima NEWS Knietel.

Sám však neočekává příliš velkou návštěvnost, protože, jak přiznává, jeho podnik žije především z různých akcí a rezervací. „Počítám, že nás přijde symbolicky podpořit pár kamarádů na jedno pivečko, ale rezervace dopředu jsme neměli žádné. Ani naše zákazníky nechceme vystavovat nějakým nepříjemnostem ze strany policie,“ sdělil redakci provozovatel baru s tím, že otevření podniku vnímá především jako symbolické gesto.

Nárůst počtu restaurací způsobil výpadek

Webová stránka chciplpes.cz zveřejnila výčet podniků, které v sobotu otevřou. Ještě ve čtvrtek bylo zaregistrovaných přes 70 politických buněk, ale stále přibývají.

„Protože se stále někdo přihlašuje, web s mapou padá. Nečekali jsme takový zájem. V současné chvíli máme asi 90 politických buněk, asi 500 registrovaných členů a kolem 1200 podporovatelů. A pořád se hlásí další. Trochu o restauracích ztrácíme přehled, protože do našeho systému mohou majitelé sami vstupovat a měnit si statut na petiční místo, podporovatel, člen a podobně. Takže čekáme, než si to sami přenastaví, a pak z toho vytvoříme nějaký souhrn,“ sdělil v pátek odpoledne CNN Prima NEWS Janeček.

Tagy:
restaurace CNN Prima NEWS petice pivovar hospody protesty vláda Česko koronavirus COVID-19 koronavirová opatření uzavřené hospody Jakub Olbert Šeberák Jiří Janeček Malý Janek Jince Chcípl pes Otevřeme Česko Otevřeme Česko normálnímu životu Jim Čert