Hostomský: Na povinné očkování je pozdě. Nutit lidem zastaralou vakcínu není správné

Zdeněk Hostomský

Zdeněk Hostomský o omikronu

Biochemik Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že povinné očkování v Česku v současnosti neuznává. „Vakcíny sehrály pozitivní roli, ale jsou již imunologicky zastaralé,“ uvedl.

Vláda ve středu upraví vyhlášku k povinnému očkování proti covidu. Ve hře je nyní povinnost pro některé profese, mezi které se mohou řadit zdravotníci, policisté či hasiči. „Mluvit v této fázi o povinném očkování je anachronismus. Pokud se to mohlo dělat, tak před rokem, kdy ale nebyl dostatek vakcín. Nyní víme, že vakcíny sehrály nesmírně pozitivní roli, ale už jsou imunologicky zastaralé,“ podotkl.

„Byly vyvinuty na původní variantu z Wu-chanu, jenže virus se za tu dobu posunul. Nutit lidi, aby si brali nyní zastaralou vakcínu, mi přijde nesprávné a doufám, že vláda správně usoudí, že tato doba již pominula. Věda pracuje na vývoji nových vakcín, které budou širokospektrální, třeba budou mít dlouhodobější účinek,“ pokračoval Hostomský.

Pokud by měl biochemik nějaké očkování doporučit, tak by se přiklonil k vakcinaci seniorů a rizikových skupin třetí dávkou. „Skutečně nahodí imunitní odpověď zpátky během dvou dní. Pokud omikron dostanete, budete mít lehký průběh. To je jediné doporučení, které bych dělal. Plošně nebo povinně očkovat zastaralou vakcínou ale není správné,“ dodal.

Následně doplnil, že trasování dětí a seniorů, jak avizoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), je zbytečné. „Férovější by bylo trasování zastavit než předstírat, že to zkoušíme,“ myslí si.

Hostomský se mimo jiné vyjádřil i k omikronu, který aktuálně začíná úřadovat v České republice. Nadále zůstává optimistou a v infekčnější variantě vidí příležitost. „Omikron je podle dat šancí na vyřešení epidemie. Je možné, že to bude skutečná tečka. Epidemie omikronu má kvality, které od viru požadujeme – rychle to proletí, ale nenapáchá velkou škodu. Větší škody napáchá vláda a její opatření,“ uzavřel.

Tagy: