Houba nesmrtelnosti roste i v českých lesích. Má protinádorové účinky a snižuje cholesterol

Lesklokorka lesklá alias reishi

Léčivé houby

Aktuální počasí houbám zrovna nepřeje, ale zkušené houbaře to ani tak neodradí. Najít se totiž dají i takové poklady, které mají blahodárný vliv na zdraví. Patří mezi ně například chaga sibiřská nebo lesklokorka lesklá alias reishi, které se v Číně říká houba nesmrtelnosti. Za extrakt z ní lidé platí stovky korun.

Mezi nejčastější úlovky houbařů patří hřiby, suchohřiby, lišky a někdy i holubinky. Najít se dají ale i léčivé houby, kterých v přírodě existují stovky druhů. Jednou z takových je lesklokorka lesklá alias reishi. V Asii ji pro její zdravotní benefity pěstovali už před dvěma tisíci lety. Dodnes se pěstuje ve světě dokonce i na farmách. „Používá se zejména na čištění organismu. V Číně se jí říká houba nesmrtelnosti. Dá se najít i v Čechách, zejména v dubových lesích na teplých vyhřátých místech,“ sdělil amatérský mykolog Jiří Dubec a dodal, že pomáhá při chorobách srdce a krevního oběhu. Navíc má mít i protinádorové účinky, snižovat cholesterol a také hladinu cukru v krvi. Z lesklokorky se vyrábí například čaj nebo kapsle. Ty se prodávají za stovky až tisíce korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sběr hub může skončit i vězením. Podívejte se, kterým místům se musíte vyhnout

Další léčivou houbou je rezavec šikmý, který je známý také pod názvem chaga sibiřská. Jde o dřevokaznou houbu, jejíž plodnice jsou plné zdraví prospěšných látek. Daří se jí v březovém lese a její plodnice se nacházejí až v sedmimetrové výšce. Roste velmi pomalu, každý rok o pouhé dva centimetry. „Je to houba, která se používá tradičně v ruském léčitelství. Obsahuje dokonce protirakovinotvorné látky. Lidé si ji velice často pletou s nádorem na stromu,“ vysvětlil Dubec.

Zázračnou houbou je také březovník obecný. Daří se mu na břízách a jeho klobouk dosahuje velikosti až 20 centimetrů. „Je to bílá houba, používá se v léčitelství a obsahuje zejména antioxidační látky na čištění organismu.

Za „královnu hub“ mnozí houbaři považují muchomůrku červenou. Přestože je jedovatá, dokáže i léčit bolavé klouby. „Maceruje se v alkoholu a dělají se z ní zábaly na revmatické obtíže a bolesti kloubů. Sbírají se převážně mladé klobouky,“ prozradil Dubec s tím, že čím více bílých teček má klobouku, tím je účinek lepší. V některých částech Japonska se dokonce muchomůrka červená konzumuje v detoxikované formě jako potravina. A to buď v solené, nebo nakládané formě.

Mezi českými houbaři je pak známý hřib žlučník, také nazývaný hořčák. Sice zkazí pokrm svou hořkou chutí, ale pokud se usuší, rozdrtí a přidá do medu, přináší rychlou úlevu při žaludečních potížích.

VIDEO: Nemocnicím přibývá případů otrav z hub. Zdravotní komplikace mohou způsobit i ty jedlé

Tagy: