Indiáni považovali šamanskou houbu za léčivou, roste i u nás. Místo žaludku potěší oko

Houbaři najdou v českých lesích i fotogenickou a nejedlou houbu ohnivce rakouského.

Vzácná šamanská houba roste v Plzni

Hlavní houbařská sezóna sice začne až za pár měsíců, ale už nyní se dají najít jarní druhy. Tisícovky kusů výrazně rudých kalichů vzácné šamanské houby se dají sesbírat třeba na okraji Plzně. Jde o ohnivce rakouského, který je sice nejedlý, ale má léčivé účinky a navíc je mimořádně fotogenický.

Ohnivec rakouský učaruje svou křiklavou barvou, bezesporu zaujme i jeho tvar široce rozevřené číše. „Tento druh houby je sytě šarlatově červený a z vnější strany má bílé ochlupení, takže se jedná o vřeckovýtrusou houbu. V řezu je vidět vnitřek plodnice nádherně bílý,“ popsal pro CNN Prima NEWS mykolog Luboš Zelený.

K TÉMATU: Policie obvinila muže, který na Domažlicku odpálil bombu. Explozí řešil milostný trojúhelník

Houba roste v předjaří a začátkem jara na mrtvém dřevě, především habrů, olší, akátů a lip. Tlející dřevo je doslova napité vodou, což houby využívají ke svému růstu. „Nejvíce se jim daří v místech, kde je vlhko. To tomuto druhu nejvíce prospívá,“ objasnil expert.

„Pokud má kolem sebe hodně tohoto materiálu, začne poté z malých větviček tvořit plodnice,“ připomněl houbař Dominik Mašek.

Zajímavostí je, že ohnivou houbu považovali šamani v Severní Americe za léčivou. „Údajně má antiseptické účinky, takže prášek z ní používaly tamní kmeny na srážení krve,“ ozřejmil mykolog.

Houba je ceněná ve francouzské gastronomii na rozdíl od našich končin, kde se uvádí jako nejedlá. Podle Maška je prý v podobě jídla tužší než jiné houby a má méně výraznou chuť. V lesích se už teď objevují také různé druhy jedlých jarních hub, a to například smrži a nebo kačenky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jediné klíště vám může změnit život. Které nemoci přenáší a jak se proti nim chránit?

Tagy: