Houbám se letos daří, lidé z lesů nosí plné košíky hřibů. Kde přesně je hledat?

Šiškovec černý přezdívaný cikán

Lidé si z lesů odnáší plné košíky hřibů

Všichni houbaři, zbystřete! Lidé z lesů na některých místech nosí plné košíky hřibů. Ovšem není hřib jako hřib. U několika druhů je potřeba dávat velký pozor. Tak schválně. Znáte například šiškovce černého?

Mechové a travnaté cesty, okolí potoků nebo smrkový les. Tak to jsou místa, na kterých by se podle mykologů mělo dařit především hřibům.

V těchto dnech se daří ale i dalším druhům. „Konkrétně bych to viděl na hřiba smrkového, hřiba dubového. Dá se říct, že i klouzky. Z hřibovitých musíme zmínit také kozáky a křemenáče,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mykolog Pavel Hruška.

ČTĚTE TAKÉ: Manželé ze Vsetínska skončili s otravou v nemocnici. Zřejmě snědli muchomůrku tygrovanou

Není ale hřib jako hřib. U některých druhů by méně zkušení houbaři měli dávat obzvláště pozor. Hrozí jim otrava. Společným znakem všech těchto hřibů je, že po rozkrojení nebo otlaku modrají.

PŘEHLEDNĚ: Nejčastější záměny a rizika houbaření. Které druhy by neměly do košíku?

Po vyprahlém červenci se přes republiku přehnaly vydatnější srážky. Podle mykologů tak budou v následujících dnech panovat ideální podmínky pro růst hub. Mnoho Čechů se už těší, až si z lesů odnesou plné košíky. Obzvlášť méně zkušení houbaři by však neměli nic podceňovat. Chyba během oblíbené činnosti může znamenat znehodnocení celého jídla, otravu a v nejhorších případech i smrt. CNN Prima NEWS přináší přehled nejčastějších záměn a rizik.

„Měli bychom si dávat pozor na hřiby, které jsou barevné, čili modrající hřiby. Mezi ně patří kovář, koloděj. Tam je dobré, aby převaření trvalo takových 20 minut, aby se odbouraly látky, které nám mohou způsobit žaludeční nevolnost,“ doplnil mykolog.

V lese můžete narazit i na ojedinělou hřibovitou houbu – šiškovce černého. Lidově se mu říká cikán a svým vzhledem připomíná spíše šupiny hada než jedlou houbu. „Kloboučky se ale konzumovat dají. Někomu chutná, někomu připadá příliš aromatická. Hospodyňky by ale předtím, než je budou upravovat, měly vědět, že ten hřib na řezu červená a velmi dobře obarvuje ruce a nehty,“ varoval Hruška.

Pokud se chystáte do lesa a nějaký pěkný úlovek najdete, tak se nám s ním pochlubte na e-mail houby@iprima.cz a třeba s vámi příště vyrazíme do lesa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houbaři nosí koše plné hřibů. Experti ale varují před zrádnými druhy

Tagy: