Hovor s robotem i zásah bleskem či zemětřesení. V IQLANDII ochutnáte vědu na vlastní kůži

Poznat tajemství lidského těla, vystavit se na vlastní kůži řádění živlů, odhalit záhady vesmíru anebo si promluvit s robotem. To zní slibně, ale liberecké science centrum IQLANDIA toho nabízí mnohem víc. Jsou tu čtyři patra doslova napěchovaná interaktivními exponáty. A pozor, zdaleka ne jen pro děti.

Nedotýkejte se exponátů. Cedulku, kterou znáte důvěrně z muzeí, galerií nebo hradů a zámků, tady rozhodně nenajdete. V science centru je naopak doporučeno sahat úplně na všechno. „Právě tím, že experimentuji a věcí se dotýkám, pochopím princip fungování snáze, než když se dívám na televizi nebo si čtu knihu,“ vysvětluje ředitel science centra IQLANDIA Pavel Coufal.

Síla přírodních živlů poznaná na vlastní kůži

V IQLANDII snad kromě chuti zapojíte do poznávání všechny smysly. V expozici věnované živlům sebou můžete nechat cloumat vichřicí, můžete si bezpečně prožít, jaké to je, když se pod vámi třese země, a v jedné z klecí názorně uvidíte a uslyšíte blesky a hromy. „Jmenuje se Teslův transformátor a ukazuje bezdrátový přenos energie na dálku, tak jak to Nikola Tesla chtěl provádět. Ten výboj pak následně produkuje hudbu. Není tu žádný reproduktor, všechno hraje elektrický výboj, je to v podstatě takový hrom. Je tu několik tisíc voltů, proto je tu také Faradayova klec, aby se nikomu nic nestalo. A aby proud nemohl unikat mimo tu klec,“ vysvětluje dále Pavel Coufal v pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Historický skanzen Mayrau: Vlak naplněný zdejším uhlím by sahal až do Austrálie

Hovory s Robotem

Mimochodem, nechybí tu ani robot, jmenuje se Thespian a je to humanoidní robot. Umí se hýbat jako člověk, umí mluvit, a dokonce i vyjadřovat emoce. „Na všechny exponáty v Liberci si můžete sáhnout, jen na mě, robota Thespiana, bohužel ne,“ upozorňuje sám stroj všechny příchozí.

Můžete si ho ale zkusit naprogramovat. Thespian je součástí expozice věnované lidskému tělu, kde se podíváte do útrob našich tělesných schránek tak názorně, že třeba to, jak dlouhé je tenké střevo, si budete pamatovat velmi dlouho.

„Je tady dvanáct expozic a pokrývají vlastně všechny vědní obory. Máme tady matematiku, fyziku, lidské tělo, geografii jako matku věd. Ale máme tady třeba i překonané vynálezy, což je expozice, která ukazuje, které exponáty se dříve využívaly a které už jsou passé,“ vykládá ředitel science centra.

Nejnovější expozice je nazvaná Matematik-um. „Máme tu poučku v praxi – asi nejslavnější vzoreček – ,cé na druhou rovná se á na druhou plus bé na druhou‘ – Pythagorovu větu. To znamená, že obsah toho čtverce nad přeponou je stejný jako obsah čtverců nad oběma odvěsnami,“ předvádí názorně Pavel Coufal.

Samostatnou kapitolou je tady vesmír. V jemu věnované expozici rychle pochopíte, co je to černá díra, a zkusíte si některé prvky z výcviku astronautů. Odtud pak už můžete zamířit do zdejšího digitálního planetária, jednoho z nejmodernějších u nás. Tam si to ale pořádně prohlédneme někdy příště.

Tagy: