Hrad a zámek Horšovský Týn: Stále ukrývá brk, jímž byla ukončena 30letá válka

O státním hradu a zámku v Horšovském Týnu se často mluví jako o malém Českém Krumlovu západu. Patří k nejvíce zpřístupněným objektům v tuzemsku. Jak už to u českých památek bývá, původně se jednalo o gotickou stavbu. Renesanční podobu získala až po vyhoření, kdy ji zrekonstruoval rod Lobkoviců. A dodnes nabízí pozoruhodnou podívanou.

Hrad, původně založený v polovině 13. století, patřil pražským biskupům. „Horšem je v překladu ze staročeštiny myšlen církevní správce, potažmo biskup, a týn je místo opevněné, tedy otýněné,“ vysvětluje název památky i města zdejší kastelán Jan Rosendorfský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cesta na Loupežnický hrad jen pro odvážné. Adrenalin i krásný výhled ze skal nabízí Šaunštejn

Husité hrad nedobyli, jeho zkázu znamenaly plameny

Zbytky původního gotického hradu tady mohou návštěvníci obdivovat dodnes, a to hlavně v kapli anebo ve sklepení. „Během husitských válek byl několikrát dobýván. V té době zde vládl purkrabí pan Zdeněk z Dršťky, o kterém se říká, že se tady choval více než pán a ten majetek, jak by se dneska řeklo, řádně vytuneloval,“ vypráví Jan Rosendorfský.

Husitskému obléhání hrad odolal, definitivně ho zničil až požár v roce 1547. Lobkovicové ho pak přestavěli na monumentální renesanční sídlo. „Po smrti Jana Popela z Lobkovic mladšího přechází majetek na jeho syna. Bohužel ten se při bitvě na Bílé hoře přidal na špatnou stranu a tím pádem sídlo přešlo do rukou České země,“ vykládá Kateřina Maštalířová, místní průvodkyně.

Jako levný konfiskát zámek a hrad Horšovský Týn koupil Maxmilián Trauttmansdorff. Ten se mimo jiné podílel na Vestfálském míru – tedy konci 30leté války. Brk, kterým významný dokument podepsal, se dochoval dodnes.

Návštěvníci si mohou vybrat, co chtějí vidět

Na zámku je celkem pět prohlídkových okruhů, takže každý návštěvník si může vybrat, na který se vydá. „Mimosezónně jsme pro návštěvníky připravili od minulého roku takovou specialitku, jmenuje se Grand prohlídka a z mého pohledu je to výběr toho nejhezčího a nejzajímavějšího,“ slibuje příchozím Kateřina Maštalíková. „V jídelně si můžete prohlédnout hrací skříňky. Všechny jsou ještě funkční, takže si je i poslechnete,“ dodává.

Podle kastelána si na své přijdou téměř všichni. Záleží jen na vkusu návštěvníka. Ten na zdejším zařízení může pozorovat i plynutí času a trendy, které s sebou přináší. „Tak jako i my dneska modernizujeme kuchyně, tak to se stalo i na hradech a zámcích. Takže  tady v roce 1927 vznikla na tehdejší dobu moderní kuchyně. Ta prohlídková trasa vznikla podle vyprávění zámeckého komorníka pana Juráčka,“ vykládá v pořadu Prima Česko kastelán, který zve i do zdejší pozoruhodné zbrojnice. „Najdeme tady všechny tři druhy zbraní, tak jak to bývávalo, tzn. zbraně lovecké, orientální a samozřejmě vojenské, které se vztahují k třicetileté válce.“

Posledními majiteli byl už zmíněný rod Trauttmansdorffů, kteří památku vlastnili až do roku 1945, kdy správu nad ní převzal stát. Bylo prý velké štestí, že zůstala otevřená pro veřejnost i po zestátnění, tím pádem se exponáty nestěhovaly a zůstaly na zámku.

Do správy hradu a zámku Horšovský Týn patří také zámecký park o rozloze téměř 40 hektarů, jehož dominantou je vyhlídkový pavilon. „Nazývá se Gloriet. Je to nejvýše položené místo v zámeckém parku a návštěvníkům nabízí výhled do širokého okolí, dalo by se říct až na česko-německé hranice,“ popisuje Richard Kolek, správce zámeckého parku.

Tagy:
hrad požár zámek Český Krumlov tvrz Česko Husitské války Třicetiletá válka Bitva na Bílé hoře Horšovský Týn purkrabí Maxmilián z Trauttmansdorffu