Pohřeb Madeleine Albrightové: Biden a Clinton mluvili o Česku i Havlovi

Bývalý prezident Bill Clinton hovoří na pohřbu Madeleine Albrightové ve Washingtonské národní katedrále.

Poslední rozloučení s Madeleine Albrightovou (427)

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl ve středu na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Připomněl, že věděla, jaké to je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo podle něj ve 20. a 21. století nebránil svobodu tak jako ona. Slova se ujal i jeden z jeho předchůdců Bill Clinton a jeho manželka Hillary.

Na více než dvouhodinovém smutečním obřadu ve washingtonské katedrále se shromáždilo zhruba 1400 hostů. „Zajišťovala a starala se o to, aby národy věděly, jaká je pozice USA a za co bojujeme,“ sdělil Biden.

„Když rodina Albrightové prchala, aby se dostala do Ameriky, tušila, že se zde bude odehrávat její život. Ráda o Americe mluvila jako o národu, který je nepostradatelný. Nebyla to arogance, ale vděčnost, protože Amerika jí to všechno umožnila. Věřila v nekonečné příležitosti. Velmi ráda přijímala nové americké občany. Připomínala jim, že sama byla ve stejné situaci. Požívala výhod obrovské svobody a nechtěla nic jiného, než to sdílet po celém světě,“ dodal Biden.

Svou vzpomínku přidal i bývalý prezident Bill Clinton, kterého s Albrightovou pojilo velké přátelství. „I kdyby jí bylo sto let, zajímalo ji, jaký svět zanecháme našim dětem. Madeleine se rozhodla, že až do posledního dechu bude podporovat prezidenta Bidena a všechny, kteří pomáhají Ukrajině. Jaký svět zanecháme našim vnoučatům? To je otázka, která visí ve vzduchu,“ konstatoval.

Učila tančit macarenu

„Od Boha dostala dar a obrovské zkušenosti využila nejen pro sebe, ale pro všechny lidi. V paměti mi utkvěl moment z pohřbu Václava Havla. V katedrále byla velká zima a Madeleine začala mluvit o svém příteli ve svém rodném jazyce. Ten dopad byl naprosto elektrizující. Řekla: ‚Nemůžeme být jenom herci v příběhu historie, ale autory.‘ A ona byla skvělou autorkou,“ pravil Clinton.

Projev pronesla také Hillary Clintonová. „Pamatuji si, že mě také vzala na procházku Prahou. Tehdy pršelo a byla bouřka. My jsme se ale tak hrozně smály, že jsme si té bouřky ani nevšimly. Zažily jsme spolu nezapomenutelný večer. Setkaly jsme se s prezidentem Havlem. Moc dobře věděla, co pro její milovanou zemi znamená svoboda,“ vzpomínala Clintonová. „Žijme tak jako ona – pro dobro,“ doplnila.

Během pohřbu zazněla z Bidenových úst i úsměvná historka. „Byla úspěšnou diplomatkou. Když jsem byl viceprezidentem za prezidenta Obamy, myslím si, že pochopila to, v co jsem vždycky věřil – politika je osobní věc. Dokázala učit, jak čelit diktátorům a v druhém okamžiku to, jak se tančí macarena. A to si nevymýšlím,“ pronesl.

Smysl pro humor a inteligence

Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS na Albrightovou zavzpomínali i exministr zahraničí Cyril Svoboda a bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. „Na mě nejvíce zapůsobilo první setkání. To bylo v New Yorku. Měli jsme spolu snídat. Měl jsem obavy, jak bude rozhovor probíhat. Šla ale k věci a bavila se se mnou jako rovný s rovným. Zapůsobí, když přijde člověk s takovým životopisem, je milý a ne arogantní. Měla smysl pro humor a byla velmi inteligentní,“ uvedl Svoboda.

„Při prvních setkáních mě zaujala její zdvořilost, ohleduplnost i společenskost,“ reagoval Forejt.

Albrightová se narodila v roce 1937 v české židovské rodině v Československu. Po vyhlášení protektorátu její rodina utekla do Británie a po komunistickém převratu v roce 1948 se usadila v USA. Mezi lety 1993 až 1997 byla Albrightová velvyslankyní USA při OSN a od roku 1997 pak čtyři roky ministryní zahraničí. V té době byla nejvýše politicky postavenou ženou v historii USA.

V předních lavicích v katedrále se usadili současní i bývalí nejvyšší činitelé USA, kromě Bidena a manželů Clintovových, například někdejší šéfové Bílého domu Barack Obama a Bill Clinton. Mezi účastníky pohřbu byli rovněž ministr zahraničí Antony Blinken, šéf Pentagonu Lloyd Austin či neúspěšný kandidát na prezidenta z voleb v roce 2000 Al Gore.

Za Českou republiku se obřadu zúčastnil kromě Lipavského a Vystrčila také místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer. Ve smutečním průvodu, který uvedl rakev Albrightové před oltář katedrály, šel i bývalý český velvyslanec v USA a nynější ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Serveru Seznam Zprávy dříve řekl, že promluví i na následné smuteční akci v Americkém mírovém institutu (USIP), kam někteří hosté zamíří po pohřbu.

Tagy: