Hrdinka, nebo špionka? Ukrajinci vyhnali rebelující ruskou novinářku ze země

Protestující novinářka Marina Ovsjannikovová dostala pokutu. Obává se ale v Rusku o své bezpečí.

Moderátorka Ovsjannikovová utekla z Ukrajiny

V březnu se proslavila po celém světě, když protestovala proti válce na Ukrajině během živého vysílání ruské televize. Přesto nyní ruská novinářka Marina Ovsjannikovová není na Ukrajině vítána. Ženě se odtamtud údajně podařilo odjet jen „zázrakem“, evakuovat ji musel německý deník Die Welt, pro který nyní pracuje. Ukrajinci se obávají, že je Ovsjannikovová špionka. Navíc se jim nelíbí její nesouhlas se západními protiruskými sankcemi.

14. března – tedy necelé tři týdny po začátku ruské invaze na Ukrajinu – se Marina Ovsjannikovová výrazně zviditelnila. V přímém přenosu ruské televize vystoupila s transparentem „Ne válce. Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou. Rusové jsou proti válce“.

O necelý měsíc později už pracovala pro německý deník Die Welt a dostávala různá ocenění. Zahraniční kolegové ji označovali za „nejstatečnější ženu Ruska“. „Rozhodla jsem se k tomu spontánně, ale rodilo se to poměrně dlouho. V poslední době jsem pociťovala velký nesoulad mezi svým přesvědčením a tím, co říkáme ve vysílání,“ uvedla tehdy Ovsjannikovová.

Po incidentu 43letou ženu sice zadržela policie a stanula před soudem, vyvázla však (na ruské poměry) s velmi mírným trestem. Dostala pokutu ve výši zhruba šesti tisíc korun. Právě to se nepozdává odborníkům na postsovětský prostor. Někteří z nich tvrdí, že protest mohl být v televizi zinscenovaný jako součást hybridní propagandy Kremlu.

„Ukrajinské ozbrojené jednotky by měly provést speciální operaci a poslat Ovsjannikovovou směrem za ruskou válečnou lodí,“ glosoval ukrajinský politolog Jurij Podorožnij. Na Ukrajinu se novinářka vydala údajně se záměrem pomoci úřadům a také aby natočila rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Nevole ukrajinské strany ji ale donutila k úprku. „Ukrajinští novináři začali křičet, že jsem agentka FSB či propagandistka a že mám být zatčena,“ zmínila Ruska. To ji nakonec donutilo Ukrajinu opustit. Ukrajincům se nelíbí ani postoj Ovsjannikovové k protiruským sankcím. Novinářka totiž hájí jejich zrušení.

Tagy: