Hrdost, strach z ostudy i neschopnost koordinace. Proč otřesené Maroko odmítá pomoc?

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Libye a Maroko se vyrovnávají s rozbouřenými živly

Maroko i nadále nepřijímá nabídky pomoci z celého světa. Německý poslanec jako důvod vidí národní hrdost, historička byrokracii a tamní poměry. Zemi v pátek večer zasáhlo zemětřesení, které si vyžádalo nějméně tři tisíce obětí.

Čeští hasiči měli do postižené země odletět v pondělí večer, do úterního poledne však nedostali souhlas od marocké vlády. „Rušíme pohotovost českého USAR týmu. Pomoc měla být bezprostřední,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS jejich tisková mluvčí Martina Götzová.

ČTĚTE TAKÉ: Šťastný konec záchranné mise. V Turecku po 10 dnech vyprostili muže, který uvázl v jeskyni

Hasiči však i nadále počítají s případnou humanitární pomocí. „Většinou to bývá materiální pomoc, například dodáme stany nebo přikrývky,“ pronesla.

„Podle prohlášení marockého ministerstva vnitra provádějí místní orgány stále posouzení potřeb v zasažené oblasti. Nevylučují, že se s další o pomoc neobrátí ani na další země. V obdobné situaci jako my se nyní nacházejí i záchranné týmy z Francie, Německa, Nizozemska nebo Portugalska,“ uvedla mluvčí Götzová.

Podle historičky zabývající se marockou historií a politikou, Samii Errazzoukiové ze Stanfordské univerzity, je problém v byrokracii. „I kdyby maročtí úředníci chtěli přijmout pomoc, povolení by vyžadovalo souhlas shora. Každá taková žádost snadno zabředne do byrokratického řetězce,“ vysvětlila pro The Washington Post. „Celý systém je silně centralizovaný a řízený, nic se nemůže stát, dokud nepřijde souhlas od výše postavené osoby.“

Neochota ze strany Maroka přijmout pomoc prý může pramenit i ze strachu, že humanitární pracovníci poznají podmínky, ve kterých Maročané žijí, a to by mohlo poznamenat mezinárodní postavení země.

Kromě českých hasičů čekají na žádost i záchranáři z jiných zemí. „Okamžitě jsme oslovili marockou vládu a nabídli jí pomoc, teď čekáme na zprávu, sdělil CNN americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Na pokyny čeká i OSN

V pohotovosti jsou také odborníci, které do Maroka vyslala Organizace spojených národů (OSN). Podle mluvčího generálního tajemníka Farhana Haga se marocká vláda snaží mobilizovat pomoc sama, zatímco při katastrofách v minulosti koordinovala situaci na místě právě OSN.

Také Německo chtělo vyslat zástupce. Padesátičlenný tým Spolkové agentury pro technickou pomoc se už v neděli chystal na odlet z letiště v Kolíně nad Rýnem, nakonec se pracovníci museli kvůli nepřijetí pomoci vrátit domů. Němci stejně jako čeští hasiči prověřují, jak jinak lze zemi pomoci. „Naši dobrovolníci jsou připraveni zajistit třeba dodávku pitné vody,“ prohlásila prezidentka agentury Sabine Lacknerová, kterou citoval web THW.de.

„Nechápu, proč naši pomoc nepožadují. Teď není prostor pro nepochopenou národní hrdost, ale pouze o co nejrychlejší pomoc,“ napsal na síti X Carl-Julius Cronenberg, poslanec německých Svobodných demokratů.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Sebastian Fischer však na tiskové konferenci odmítl, že by rozhodnutí bylo politické. „Marocká strana nám poděkovala za nabídku,“ řekl a dodal, že v mimořádných situacích je nutné jednat koordinovaně.

Spekulace o tom, že by Maroko odmítalo pomoc z politických důvodů, vyvrátila i Francie, která postižené zemi vládla jako koloniální mocnost v letech 1912 až 1956. Někteří politici se obávali, že jedním z důvodů může být ochlazení vztahů mezi Paříží a Rabatem, například kvůli migraci.

Francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová se k situaci vyjádřila v televizi BFM TV: „Maroko pomoc Francie neodmítlo. Francie poskytne 5,4 milionu dolarů francouzským a mezinárodním neziskovým organizacím, které v Maroku pracují na místě, a je připravena zemi dále podporovat.“

Marocké ministerstvo vnitra v neděli potvrdilo přijetí pátracích a záchranných týmů pouze z Británie, Kataru, Španělska a Spojených arabských emirátů. Britský velvyslanec v Maroku Simon Martin podle The Washington Post řekl, že do země dorazilo 60 britských expertů a čtyři pátrací psi. Španělští záchranáři přijímají a koordinují mezinárodní týmy.

Zemětřesení zasáhlo centrum Maroka v pátek večer. Podle nejnovějších údajů CNN při něm zahynulo nejméně 2 862 lidí, zraněných je přes dva a půl tisíce. Záchranáři čtvrtý den prohledávají trosky a přeživší transportují do izolovaných obcí. Jedná se o nejsilnější zemětřesení v zemi za více než sto let.

Tagy: