Hromadná doprava zdraží i o třetinu. Ve kterém kraji poskočí ceny jízdenek nejvíce?

Autobus pražské MHD

Jízdné v hromadné dopravě podraží

Další věc, která letos podraží – jízdné v hromadné dopravě. Důvody jsou inflace, drahé pohonné hmoty i elektřina. Pokud chcete ušetřit, dobrou volbou může být koupě kuponu s delší časovou platností. Tady je přehled zvyšování cen v jednotlivých krajích.

Ve Zlínském kraji si cestující na jízdném připlatí o 10 %, a to už na konci tohoto roku. Časových jízdenek se však tato změna nedotkne. Navíc kraj plánuje zavádět výhodnější roční a kvartální jízdné.

Jízdné ve veřejné dopravě bude zdražovat také Středočeský kraj. A to nejen u autobusů, ale také u vlaků. „Bavíme se někde o intervalu mezi 20 až 30 procenty. Počítáme se tím, že bychom zvýhodňovali držitele předplatných jízdenek, jako je pražská PID Lítačka předplatná na rok, roční kupon a podobně,“ popsal pro CNN Prima NEWS radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

V Ústeckém kraji mohou prý cestující na zdražování jízdného dokonce i vydělat. „Zavádíme roční jízdenku. Tu si cestující koupit nemohli a roční jízdenka bude levnější než čtyři čtvrtletní jízdenky,“ upřesnil vedoucí odboru dopravy Ústeckého kraje Jindřich Franěk.

Jihomoravský kraj chce zdražením naopak motivovat cestující, aby platili jízdné elektronicky. Navýšení cen se týká pouze tištěných předplatných jízdenek. Cena elektronických zůstává stejná.

Od prvního června letošního roku zdražil jízdné i Olomoucký kraj. Ostatně neudělal to prý už 10 let. A lidé si někde budou muset zvyknout na zredukované spoje. „Co se týká omezování spojů, tak veřejná linková doprava, tam k žádnému omezování nedochází a co se týká drážní dopravy, došlo k neobjednání 37 vlaků,“ doplnila ředitelka Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Kateřina Suchánková.

Tagy: