Trosečníci vesmíru si krátí čas „olympijskými“ sporty. Místo týdne stráví na ISS půl roku

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici předváděli olympijské sporty.

Olympiáda na Mezinárodní vesmírné stanici

Dva američtí astronauti – Barry Wilmore a Sunita Williamsová – stráví nedobrovolně ve vesmíru více než půl roku, přestože se podle původního plánu měli vrátit už za týden. V září se zřejmě stanou oficiálními členy Expedice 72 a budou plnit rutinní úkoly. Do té doby ale mají čas i na zábavu, a tak například napodobují olympijské sporty, píše CNN.

Američtí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová vyrazili začátkem června na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). K tomuto účelu byla poprvé použita kosmická loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing. Odletěli bez toaletních potřeb a dalších osobních věcí s tím, že se na Zemi vrátí zhruba do týdne. Když se ale loď přibližovala k ISS, zaznamenala technické potíže kvůli úniku paliva a selhání několika naváděcích trysek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mimozemský život na Marsu? NASA získala vzorek, který může potvrdit odvěké dohady

Wilmore a Williamsová jsou na ISS již více než 60 dní. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) navíc připustil, že tam mohou zůstat až do začátku roku 2025, a to kvůli přetrvávajícím problémům s jejich modulem Starliner.

V současné době mají oba američtí astronauti status hostů, jelikož oficiálně nejsou součástí Expedice 71, mezinárodní posádky sedmi astronautů, která slouží jako personál vesmírné stanice, píše CNN. Podle NASA se ale bez problémů začlenili do skupiny a na palubě orbitální laboratoře přebírají každodenní úkoly.

Připojení k posádce SpaceX

Williamsovou a Wilmorea by domů mohla odvézt mise Crew-9 společnosti SpaceX. Půjde o rutinní cestu na vesmírnou stanici kvůli doplnění personálu expedice, které se mají účastnit čtyři astronauti: Zena Cardmanová, Nick Hague, Stephanie Wilsonová a Alexandr Gorbunov. Podle pohotovostního plánu NASA by dva z těchto astronautů mohli být z mise vyřazeni. Vesmírná loď Crew Dragon by tak letěla se dvěma prázdnými místy.

Podle nejnovějších termínů, které NASA sdělila, by mise odstartovala nejdříve 24. září. Na dvou prázdných sedadlech Crew-9 by letěl balast, tedy kusy kovu, které slouží jako mrtvá váha, aby se nenarušilo těžiště lodi. Dva astronauti Crew-9 by se pak na palubě vesmírné stanice připojili k Williamsové a Wilmoreovi a všichni čtyři by doplnili osazenstvo Expedice 72.

Jak je typické pro mise na vesmírné stanici, astronauti Crew-9 zůstanou na palubě zhruba pět nebo šest měsíců. Williamsová a Wilmore by tak ve vesmíru pobyli ještě další půlrok (nepočítaje v to dva měsíce, které už tam strávili).

Astronauti jsou na prodloužení pobytu připraveni

Co přesně by tedy „trosečníci vesmíru“ dalších šest měsíců ve vesmíru dělali? Převzali by typické úkoly posádky, jako je provádění výstupů do volného prostoru mimo vesmírnou stanici, údržba orbitální laboratoře a plnění nabitého plánu vědeckých experimentů. NASA potvrdila, že astronauti z letounu Starliner jsou na takovou nenadálou změnu připraveni. „Před několika lety jsme se rozhodli zajistit pro posádku zdroje, zásoby a výcvik pro případ, že by z jakéhokoli důvodu potřebovala být na ISS delší dobu,“ řekla vedoucí programu Mezinárodní vesmírné stanice NASA Dana Weigelová.

Podotkla, že oba astronauti jsou dobře vyškoleni. „Jsou velmi schopní a aktuálně ovládají EVA (výstupy do volného prostoru), robotiku a všechny věci, které od nich potřebujeme,“ popsala Weigelová.

Olympiáda na oběžné dráze

Už nyní se astronauti účastní každodenní práce. Nedávné zprávy NASA uvádějí, že Williamsová a Wilmore zatím svůj čas využívají k údržbě vesmírné stanice, kontrole hardwaru, organizaci nákladu, provádění kontrol letounu Starliner či k asistenci při vědeckých experimentech.

Kromě toho měli také příležitost k zábavě. NASA 26. července sdílela záběry astronautů, kteří si na vesmírné stanici předávali plastovou pochodeň a napodobovali olympijské disciplíny, včetně hodu diskem a gymnastiky. Cvičení je totiž pro astronauty klíčovým úkolem, aby během pobytu ve vesmíru neztratili příliš mnoho svalové hmoty.

Williamsová navíc již v minulosti prokázala, že je vynikající vesmírnou sportovkyní. V roce 2012 se během své dřívější cesty na Mezinárodní vesmírnou stanici stala první osobou, která dokončila ve vesmíru triatlon. Použila stacionární kolo, simulovala plavání a utíkala na běžeckém pásu. V roce 2007 se navíc z vesmírné stanice virtuálně účastnila Bostonského maratonu.

Prodloužené pobyty ve vesmíru

Skutečnost, že si astronauti nečekaně prodlouží svůj pobyt na palubě vesmírné stanice o dny, týdny nebo dokonce o měsíce, není neobvyklá. Například astronaut NASA Frank Rubio měl při své první cestě na nízkou oběžnou dráhu Země, která odstartovala v září 2022, strávit na palubě Mezinárodní vesmírné stanice přibližně šest měsíců. Místo toho si ve vesmíru připsal 371 dní poté, co byl objeven únik chladicí kapaliny pocházející z jeho původního vozítka – ruské kapsle Sojuz.

Jeho více než roční pobyt znamenal vytvoření amerického rekordu v počtu nepřetržitě strávených dní na oběžné dráze. Astronauti běžně prodlužují své pobyty na stanici o několik dní. Nejčastějšími důvody bývají špatné počasí na Zemi či nenadálé úpravy letového plánu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Astronaut Svoboda se připravuje do vesmíru. Prozradil, kdy zahájí misi a jaký bude výcvik

Tagy: