Hrozící povodně: Na Moravě a ve východních Čechách se v noci rozvodnily řeky

Déšť

Hladiny řek v Česku stoupají

Noční déšť způsobil rozvodnění některých řek na Moravě a východě Čech. Na šesti místech byl nad ránem dosažen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z dat na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve středu v půl šesté ráno.

Varování před silným deštěm a rizikem povodní vydali meteorologové v pondělí a podle aktualizace z úterní noci platí zejména pro Pardubicko, Chrudimsko, Mohelnicko, okolí Moravské Třebové, Boskovicko a Vsetínsko. Riziko vzestupu hladin toků platí prakticky pro celý severovýchod Čech, sever Vysočiny, celý Moravskoslezský a Zlínský kraj, většinu Olomouckého kraje i sever a východ Jihomoravského kraje.

Nejvyšší stupeň povodňově aktivity platil dnes kolem 5:30 nad nádraží na řece Bystřičce na Vsetínsku, na Veličce ve Strážnici, na Bělé na přehradě v Boskovicích, na Novohradce v Luži na Chrudimsku, Třebůvce v Hraničkách a na potoce Krasovka v Radimi u Krnova.

Hladiny řek v Pardubickém kraji výrazně stouply

Nejvyšší třetí stupeň platí na Novohradce v Luži, Jevíčce v Chornicích a Třebůvce v Hraničkách.

Hejnice hlásí na Smědé u kostela dosažení hladiny 1.SPA (stupeň povodňové aktivity). Prší a pršet ještě bude. Velké...

Posted by Jarda Demčák on Tuesday, October 13, 2020

Na dalších třech desítkách měřicích stanic byl nad ránem dosažen druhý stupeň povodňové aktivity, mimo jiné na Bečvě v Teplicích, Moravě ve Strážnici, Opavici v Krnově, Odře v Bohumíně nebo Jičínce v Novém Jičíně. První, tedy nejnižší stupeň platil na zhruba pěti desítkách míst na Moravě a na severovýchodě Čech.

Na Bečvě a Třebůvce platí 2. povodňový stupeň

V Olomouckém kraj platí kvůli vytrvalému dešti na několika místech druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Týká se Třebůvky v Lošticích na Šumpersku, řeky Bečvy v Teplicích a Dluhonicích na Přerovsku a Romže ve Stražisku na Prostějovsku. Déšť zvedl hladiny toků i na jiných místech v regionu, první stupeň platí na dalších osmi místech.

Třebůvka v Lošticích stále stoupá, po 6:00 již přesáhla dva metry, před 24 hodinami měla přitom ve stejnou dobu 124 centimetrů. Třetí povodňový stupeň je zde vyhlašován při dosažení 220 centimetrů. Zvedá se také stále hladina řeky Bečvy. V Teplicích dosahuje nyní 387 centimetrů, stav ohrožení je zde přitom vyhlašováno při dosažení čtyřmetrové hladiny. V Dluhonicích je nyní hladina ve výšce 466 centimetrů, třetí stupeň platí u 530 centimetrů. Romže ve Stražisku na Prostějovsku překročila druhý povodňový stupeň před 6:00.

Pohotovost, tedy první povodňový stupeň, platí na Zlatém potoku ve Zlatých Horách na Jesenicku, na Stříbrném potoku v Žulové, na Vidnavce ve Vidnavě, na Bělé v Mikulovicích, na Krupé v Habarticích na Šumpersku, na Olešnici v Kokorách na Přerovsku, na Veličce v Hranicích a na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku. Vydatné srážky a s tím spojené zvedání hladiny toků předpovídali také meteorologové. Podle nich voda z rozvodněných řek a potoků může zaplavit níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty proto mohou být uzavřeny.

Tagy: