Slovenští hudební fanoušci v slzách: Zemřela legenda tamní pop music Pavol Zelenay

Ve věku 96 let zemřela slovenská hudební legenda Pavol Zelenay. Spolu s Jánem Siváčkem založili mezinárodní festival Bratislavská lyra. Zelenay sám jako autor lyru dvakrát získal. O jeho smrti informovala slovenská média.

„Dnes odešla jedna z klíčových osobností naší populární hudby – hudební skladatel, organizátor hudebního života, spoluzakladatel Bratislavské lyry, hudební publicista Pavol Zelenay (1928–2024). Děkuji za všechna podnětná setkání,“ napsal v pondělí v příspěvku na Facebooku Martin Jurčo, který se Zelenayem pracoval ve Slovenském rozhlasu.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt talentovaného muzikanta zasáhla Brno. Je mi to líto, smutní za nevidomého mladíka Hřebejk

S kondolencí se připojil i producent Juraj Čurný. „Bylo mi ctí, že jsem měl možnost se s vámi občas potkávat, pane Zelenayi. S vaším celoživotním dílem se budeme potkávat už navždy,“ uvedl Čurný podle webu Plus Jeden Deň.

Zelenay byl slovenskou hudební legendou. Jeho první deska s hitem Pojď se mnou tancovat vyšla v roce 1952. Od roku 1967 pracoval v Československém rozhlasu jako vedoucí redakce populární hudby. Jak připomněl web Aktuality.sk, byl také producentem prvního rockového alba skupiny Proud.

Hudebník, skladatel, publicista a dokumentarista Zelenay byl rovněž nositelem několika ocenění, včetně státního vyznamenání Řádu Ľudovíta Štúra III. třídy za zásluhy o rozvoj slovenské kultury. V roce 2008 ho uvedli do Síně slávy slovenské populární hudby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Šikana“ policisty na Slovensku. Lidé ho obklíčili, sráželi k zemi a vyhrožovali smrtí

Tagy:
Slovensko úmrtí skladatel Bratislavská lyra Pavol Zelenay