Hypotéky prudce zdražují. Češi si přesto loni půjčili na bydlení nejvíce v historii

Rodinný dům

Úvěry na bydlení pokračují v Česku ve zdražování. Průměrná úroková sazba u hypoték stoupla v prosinci vůbec nejrychleji v historii sledování. Přesto v roce 2021 padl rekord v objemu poskytnutých hypotečních úvěrů. Experti však pro letošek očekávají prudké ochlazení zájmu o půjčky na pořízení nemovitosti.

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v prosinci loňského roku vystoupala na 2,99 %. Oproti listopadu se tak zvýšila o 0,29 procentního bodu, což je největší meziměsíční skok od roku 2003. Vyplývá to z údajů o prosincovém ukazateli Fincentrum Hypoindex.

„Jedná se o nejvyšší meziměsíční nárůst v historii Fincentrum Hypoindexu. A s ohledem na stále rostoucí nabídkové sazby je jasné, že budou stoupat i nadále. Můžeme očekávat, že tento trend bude platit pro celý letošní rok,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Podle něho je v současné době běžné, že nabídkové sazby u hypotečních úvěrů se již pohybují nad hranicí 4 %, a že se letos jen těžko dočkáme jejich poklesu.

Překonají sazby 14leté maximum?

Přestože hypotéky zdražují, Češi si na bydlení v roce 2021 půjčovali rekordně. Banky za celých loňských 12 měsíců poskytly hypotéky v objemu 427,1 miliardy korun. To je o 68 % více než v roce 2020, a dokonce 2,3krát více než v předcovidovém roce 2019. Přitom už rok 2020 byl co do objemu poskytnutých hypoték rekordní.

Podle Sýkory se dá očekávat, že loňský rok zůstane nepřekonaný poměrně dlouho. „V letošním roce totiž bude následovat ochlazení hypotečního trhu, a to nejméně o 20 %,“ dodal analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Jiří Sýkora je přesvědčen, že po extrémním roce 2021 budou extrémní časy pokračovat i v roce 2022. „Očekává se totiž růst úrokových sazeb až k hodnotám, které nepamatujeme více jak deset let,“ varoval. Faktem je, že nad čtyřmi procenty se průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů nacházela naposledy v roce 2011 a v letech 2008 a 2009 se pohybovala dokonce nad 5,5 %.

Zkracování fixací

Domácnosti, kterým letos končí například pětiletá fixace, si pořádně připlatí. V roce 2017 totiž bylo možné získat hypotéku s úrokovou sazbou i pod dvěma procenty. „Nabídkové sazby hypoték rostou rychleji než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu. Zpoždění způsobují obchody uzavřené ještě s nižší úrokovou sazbou. Růst hypotečních sazeb ale nabírá na obrátkách,“ vysvětlil Jiří Sýkora.

Podle Vojtěcha Prokopa z internetového hypotečního tržiště Zaloto lze však ještě v prvním čtvrtletí letošního roku očekávat, že sazby tak rychle neporostou. „Nejsilnější částí letošního roku bude pravděpodobně první kvartál, ve kterém ještě nebudou platit omezující podmínky pro získání hypotéky avizované Českou národní bankou. Ze všech stran proto bude vyvíjen tlak na uzavření hypotéky právě v prvním čtvrtletí. I proto zatím některé banky sazby tolik nezvyšují, jiné dokonce přistupují k jejich dočasnému snížení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Prokop rovněž očekává, že lidé budou volit kratší fixace, a to nejčastěji na 3 až 5 let, jelikož při rostoucích sazbách je tendence zafixovat je na co nejkratší dobu. „Prakticky celý loňský rok byl ve znamená prodlužování průměrné délky fixace, v posledním kvartálu se podle našich dat trend obrátil,“ dodal Vojtěch Prokop.

Tagy: