Zájem o pronájmy extrémně roste, tvrdí expert. Hypotéky nejspíš ještě zdraží

Co na to vaše peněženka (1115)

V posledních týdnech je u nás poptávka po pronájmech téměř stoprocentně vyšší. Například v Německu se za bydlení v pronájmu nestydí a peníze investují jinam, Češi možná spějí k podobné situaci. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl Hendrik Meyer, výkonný ředitel portálu Bezrealitky.cz.

Hypotéky jsou nejdražší za poslední dva roky. Úrokové sazby nejspíš i nadále porostou. Podle Meyera jim za posledních čtyři až šest týdnů extrémně vzrostla poptávka po pronájmech. „To se očekávalo už v létě. Celý rok lidé chtěli rychle prodat, dokud jsou ceny, kde jsou, nebo rychle koupit a situaci vyřešit. Na druhou stranu si ti, co se do koupě nepustili, uvědomili, že na to nějakou dobu mít nebudou, a tak jdou spíš do pronájmu. Tam nyní vidíme poptávku skoro stoprocentně vyšší. Měsíčně máme tak 80 tisíc poptávek po pronájmech,“ popsal Meyer.

Vyplatí se tedy ještě nemovitosti kupovat? „To musí každý rozhodovat individuálně podle životní situace, ve které je. Jsem z Německa a tam je to tak, že polovina lidí celý život žije v podnájmu a přijde jim to úplně normální. V Německu si zvykli na to, že pronájem je normální věc a nestydí se za to. Volné prostředky mohou využít na spoustu jiných investic,“ pokračoval Meyer.

Hradba nejistoty

„Je možné, že jsme v bodě, že i v Čechách si lidé postupně uvědomují, že jim nic jiného nezbude, než bydlet v pronájmu. Ale přijdou i na to, že to není nic špatného,“ dodal Meyer.

Ekonom České spořitelny Michal Skořepa upozornil, že český a německý trh je rozdílný. „Pochopil jsem, že problém českého nájemního trhu je v tom, že je (mezi pronajímateli a zájemci) obrovská hradba nejistoty. V Německu mají daleko propracovanější systém toho, že nájemník zdaleka není tak nepopsaný list. Existuje tam specializovaná agentura, která nájemníky známkuje. Německé soudy daleko rychleji řeší spory. U nás se to táhne na léta,“ uvedl Skořepa. Dodal, že německý sytém je úžasný vzor do budoucna.

„Nájemci sami mají zájem o sobě dát co nejvíce vědět. Třeba v Praze se na jeden byt hlásí desítky lidí. Je to proces, který se musí dostat do hlavy nejen majitelů, ale i zájemců,“ sdělil Meyer.

Pozůstatek totality?

Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký potvrdil, že podíl vlastnického bydlení se v České republice blíží k 80 %, v Německu je to 55 % a například ve Švýcarsku kolem 40 %. „Nahoře je Rumunko, kde to je 98 %, následuje Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Souhlasím s tím, že to je pozůstatek toho, že jsme dříve nemohli něco vlastnit,“ řekl Nidetzký.

„Ani na nájmu, ani na vlastnickém bydlení není nic špatného. Každý si to musí zvolit podle toho, jak mu to v dané situaci vyhovuje. Třeba u mladých lidí, kteří se chystají pracovat v zahraničí, svazování hypotékou úplně nedává smysl,“ doplnil Nidetzký.

Tagy: