Hypotéky za 10 procent? Guvernér ČNB naznačil, že úrokové sazby by mohly ještě vzrůst

Muž s kalkulačkou

Pokud aktualizace dat na základě posledního vývoje ekonomiky potvrdí odhady České národní banky, velmi pravděpodobně bankovní rada ještě před letními prázdninami zvýší své úrokové sazby. V takovém případě se dostanou nejvýše od roku 1999. Tehdy ale průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů převyšovala deset procent.

„Aktualizace ukáže, zda se potvrzuje stávající prognóza. Pokud by se potvrzovala, tak ta pravděpodobnost (růstu úrokových sazeb, pozn. red.) je vysoká,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce.

Bankovní rada by tak mohla učinit na svém posledním zasedání ve stávajícím složení, které je naplánováno na 22. června. Pro zatím poslední zvýšení úrokových sazeb hlasovalo pět ze sedmi jejích členů. Proti růstu sazeb se dlouhodobě vyslovují Aleš Michl (nově jmenovaný guvernér) a Oldřich Dědek.

Návrat do jara 1999

Aktuální hodnota základní úrokové sazby (dvoutýdenní reposazby) činí 5,75 procenta. To je nejvýše od roku 1999. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by další růst sazeb znamenal ještě větší zdražení hypotečních úvěrů. Kovanda dokonce nevylučuje růst průměrné úrokové sazby u hypoték až na 10 procent.

„Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes naznačil, že centrální banka může ještě v červnu zvýšit svoji základní úrokovou sazbu ze současných 5,75 nad úroveň šesti procent, tedy nejspíše na 6,25, nebo dokonce na 6,5 procenta. Začala by se tak plnit například prognóza největší francouzské banky, BNP Paribas, která počítá s tím, že růst základní sazby se v Česku letos zastaví až na úrovni sedmi procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda.

Hypotéky zlevní v roce 2025

Jestliže by se tedy základní sazba ČNB dostala až k této hranici, „vrátíme se do jara 199“, upozornil Kovanda. „To byl rok, kdy průměrná sazba hypoték postupně klesala, ale i tak vykázala úroveň 10,3 procenta. Dnes mezi bankami panuje ostřejší konkurence, ale i tak nelze v takovém případě letos nebo příští rok vyloučit hypotéky průměrně až za 10 procent,“ dodal ekonom.

Kovanda proto nyní doporučuje se žádostí o hypoteční úvěr počkat. „Bude levněji. I když ne hned. Nejdříve totiž hypotéky zdraží až na oněch deset procent. Podívejme se, co říkají světové dluhopisové trhy. Inflační očekávání dramaticky klesají. Pro léta 2027 až 2032 počítají dluhopisové trhy v USA či Německu s inflací na úrovni kolem dvou procent – a vsází na to své peníze. Podobný vývoj lze čekat i v Česku,“ vysvětlil Lukáš Kovanda. Podle něho budou hypotéky výrazně levnější než dnes už v roce 2025. „A také levnější, než jaké budou příští rok,“ uzavřel.

Tagy: