Zdražování nebere konce. Ekonomové vysvětlují, proč i přes nízkou inflaci některé ceny rostou

Zdražování se týká služeb.

ZPRÁVY PLUS (94)

Velké zdražování už skončilo, ale některé ceny stále stoupají. I když meziroční růst inflace činil za únor jen 2,3 procenta, Češi si stále nemohou úplně oddechnout. Viníkem jsou služby, které táhnou současnou inflaci. Kromě toho si řidiči připlatí za čerpání pohonných hmot a vyšší ceny můžeme vidět i v případě zeleniny. Jaké jsou důvody tohoto zdražování?

Meziroční inflace okolo dvou procent je po dlouhých měsících zdražování dobrou zprávou. V čísle je ale skrytý poměrně výrazný růst cen některých služeb. Z únorových čísel vyplývá, že meziročně zdražily stravovací i ubytovací služby, a to o téměř devět, respektive o deset procent. Nahoru šly také ceny v případě rekreace a kultury.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko v zajetí černého kašle. Kdy se nechat očkovat a pro koho je nemoc smrtící?

Podle ekonomů se vyšší ceny u služeb daly čekat. Důvodem je určitá setrvačnost, která zůstává i po opadnutí zdražování zboží. „Služby jsou specifické. Reagují na to, jak se vyvíjejí mzdy. Mnoho lidí dohání mzdy se zpožděním a to vidíme právě ve službách. Ačkoliv to může vypadat špatně, je to pozitivní proces,“ řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora.

S ním souhlasí i ekonom Petr Bartoň, podle kterého vidíme zdražování pouze u služeb. „Pokud si vezmeme příklad restaurací, tak během vysoké inflace přestali lidé utrácet. Tehdy hostinští nemohli dávat vyšší mzdy na úkor nákladů. Nyní rostou reálné mzdy a nárůst cen odpovídá zpětnému dopočítávání vyšších nákladů. Služby reagují pomaleji a inflace je ozvěnou z minulosti,“ řekl Bartoň ve vysílání CNN Prima NEWS.

Například u potravin už ale lidé zaznamenali výrazný pokles cen. Vejce jsou meziročně levnější o 31 procent, mouka a mléko o 23 procent, cukr o 21 procent a drůbeží maso o 16 procent. Na druhé straně si ale připlácíme za zeleninu. Brambory zdražily za rok o 16 procent, mrkev o více než 11 procent a jablka téměř o třetinu.

Důvod lze hledat ve špatné loňské úrodě. Brambory jsou spolu s jablky dražší už řadu měsíců. Mrkev v některých tuzemských obchodech zdražila z 20 až na 50 korun za kilo. „Dalo se to čekat. Důvod je skutečně ten, že v loňském roce klesly pěstební plochy a kvůli suchu se urodilo méně zeleniny. Skladové zásoby jsou proto nižší,“ řekl pro CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel: „Týká se to zejména těch druhů zeleniny, která je takzvaně tvrdá. Tedy se dá dlouhodobě skladovat.“

Zdražování pohonných hmot

Otázka zní, kdy zelenina přestane zdražovat. Budeme si muset zřejmě počkat na letošní úrodu, která je ale na začátku jara velmi nejistá. Podle Havla jsou špatnou zprávou vysoké teploty, které zelenině neprospívají. „Prognóza je šílená. Na jedné straně by to mohlo být tak, že některé druhy zeleniny budeme mít dříve,“ vysvětlil Havel: „Na druhé straně je otázka, jak bude sklizeň kvalitní a vysoká. Velké horko a teplo nejsou pro zeleninu dobré.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Investice do automobilů nevyžadují miliony. Expert popsal, na co se mají sběratelé zaměřit

Zdražování je patrné také u pohonných hmot. Poslední data společnosti CCS ukazují, že Natural 95 zdražil za týden o 45 haléřů na průměrných 39,09 koruny za litr. Nafta zdražila o sedm haléřů na 38,60 koruny za litr.

Vyšší ceny u paliv jsou vidět od začátku letošního roku. Do konce února vzrostly o tři koruny. Důvody lze hledat v nižší těžbě ropného kartelu OPEC+ a v drahé české koruně.

Tagy: