I Stalin měl svého dvojníka. Putinova paranoia tuto teorii přiživuje, říká Just

Vladimir Putin v Moskvě (10. 2. 2020)

Ve veřejném prostoru se v posledních dnech objevují spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin využívá dvojníka. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa, který žije dlouhodobě v Rusku, je něco takového klidně možné. Další teorie o tom, že je Putin již několik týdnů po smrti, Just ale označil za novinářskou kachnu.

Může Putin kvůli svému zdravotnímu stavu či obavám z atentátu využívat dvojníka? „Teoreticky to možné je. Josif Stalin svého dvojníka používal – známého herce moskevských filmových studií. Vzhledem k paranoie, kterou trpí Putin, nemohu takové spekulace vyloučit,“ řekl Jiří Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Spekulace o špatném zdravotním stavu ruského prezidenta přibývají prakticky dennodenně. Některé zprávy například naznačují, že Putin v současnosti bojuje proti rakovině štítné žlázy či krve. Média z celého světa poukazují mimo jiné na státníkův poměrně oteklý obličej.

Leckomu také utkvělo v paměti video z konce dubna, na němž se Putin při rozhovoru s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem drží křečovitě stolu, a to 12 minut v kuse. Britské tajné služby MI6 – alespoň podle médií – dokonce spekulují nad tím, že je Putin možná už týdny či měsíce po smrti, a jeho dvojník tak pracuje na „plný úvazek“.

Takové teorie jsou ale podle Justa už poněkud přehnané. „Přijde mi to přitažené za vlasy. Nejspíš to bude novinářská kachna. V posledních dnech jsem měl možnost hovořit s některými ruskými politiky v zákulisí. Naznačoval jsem otázky, jak je to s Putinem, znepokojení jsem neviděl. Jeho zdravotní problémy nejsou tajemstvím. Neví se ale, jak moc jsou závažná,“ uvedl.

Zdravotní stav ruského prezidenta nejspíš hodně ovlivnila příprava vojenské invaze na Ukrajinu a následně samotný vývoj konfliktu, který se pro Rusko nevyvíjí podle plánu. Za zmínku stojí obrovské ruské ztráty či totální debakl okupantů v Kyjevské oblasti.

Tagy: