Spojenec, nebo vazal? Putin chystá referendum o připojení Běloruska, uvádí ruské médium

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje, že k Ruské federaci vyjma dobytých ukrajinských oblastí připojí i sousední Bělorusko. To je během aktuálně probíhající války na Ukrajině jeho spojencem. Informuje o tom zpravodajský web Meduza. Bělorusko i části Ukrajiny by podle zdrojů média chtěl Putin získat na základě referenda, podobně jako před lety poloostrov Krym.

O Putinově plánu informuje ruskojazyčný opoziční web Meduza, který se na dění v Rusku a přilehlém prostoru zaměřuje z exilu v Lotyšsku. Kreml podle nejmenovaných zdrojů tohoto média stále zvažuje, že by na území samozvané Doněcké a také Luhanské lidové republiky uspořádal referendum o připojení k Rusku. Stejný plán má i v Chersonské oblasti.

Zdroje, na které se Meduza odvolává, ovšem hovoří i o referendu mimo Ukrajinu. Jedním z Putinových tahů má být připojení Běloruska. Meduza dokonce uvádí, že by se referendum o sjednocení obou zemí mohlo uskutečnit během září.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je dlouholetým Putinovým spojencem, často ho vyzdvihuje a několikrát ho již žádal o radu či pomoc, dokonce i o vojenskou. Myšlenka, že by byl Putinovi oficiálně poplatný jako jeho spoluobčan, se mu ale údajně nelíbí. „Zaleží na převálcování Lukašenka (Putinem), který tomuto scénáři brání, seč může,“ řekl pro Meduzu nejmenovaný zdroj.

Bělorusové ve válce pomáhají Putinovi

Lukašenkovo Bělorusko má s Ruskem dlouholetou družbu. Už v 90. letech podepsal autoritářský běloruský vládce smlouvu o vzniku Svazu Ruska a Běloruska s Putinovým předchůdcem Borisem Jelcinem. Tehdy a i v následujících letech se hovořilo o možnosti, že by se obě země definitivně spojily a vytvořily oficiální stát.

Samotné Bělorusko v aktuální válce na Ukrajině Rusku pomáhá. Proti Ukrajincům sice Lukašenko své vojáky neposlal, ale ruským vojskům umožnil, aby na Ukrajinu v prvních týdnech války vtrhli i z jeho území. Z Běloruska navíc Rusové odpalují rakety. Objevily se také videa a informace, že ruští vojáci, kteří byli na Ukrajině zranění, byli následně ošetřeni v běloruských nemocnicích.

K Rusku chce i Jižní Osetie

Bělorusko a ukrajinské oblasti dobyté agresorem však nemusí být jediné území, které by Putin ke své říši mohl chtít připojit na základě referenda. O hlasování, kterým by se stvrdila příslušnost k Ruské federaci, se již několik let mluví také v Jižní Osetii. Kavkazský region považuje mezinárodní společenství za nedílnou součást Gruzie, ale tu Rusové v roce 2008 napadli, když podle svých slov vyslyšeli výzvy místních proruských separatistů.

Už několik samozvaných prezidentů Jižní Osetie oznámilo, že chtějí usilovat o připojení k Rusku. Zhruba v polovině května dosluhující prezident Anatolij Bibilov oznámil, že referendum se skutečně uskuteční, a to hned 17. července letošního roku. Bibilov ovšem počátkem měsíce prohrál místní volby s Alanem Gaglojevem, který jeho slova dementoval. Otázku připojení chce podržet do té doby, „než si Rusko vyřeší své problémy“, čímž takřka jistě myslel aktuální válku na Ukrajině.

Tagy:
Vladimir Putin invaze Ukrajina Bělorusko Gruzie Alexandr Lukašenko Krym referendum Rusko Doněcká lidová republika Cherson Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu Jižní Osetie