Chování Brašnářství Tlustý řeší inspekce. Napálení by mohli odstoupit od smluv do 90 dní

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší chování společnosti Brašnářství Tlustý a spol. kvůli možnému využití agresivní obchodní praktiky. Pro CNN Prima NEWS to řekl její mluvčí František Kotrba. Odborníci oslovení redakcí navíc doplnili, že v případě posouzení nepatřičného chování mohou zákazníci odstoupit od smlouvy do 90 dní, a ne do pouhých tří dnů, jak má zmiňovaná firma uvedeno na svých webových stránkách.

Jednání společnosti Brašnářství Tlustý a spol. by podle ČOI mohlo být posouzeno jako agresivní obchodní praktika. „Ta spočívá v prohlášení, že pokud si spotřebitel výrobek nebo službu nekoupí, ohrozí tím jeho podnikání, pracovní místo nebo existenci. To je jedna z agresivních obchodních praktik, které jsou vyjmenovány v příloze číslo 2 o ochraně spotřebitele a jsou vždy považovány za nekalé,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí inspekce František Kotrba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orbánova víza? Jen ho chcete sestřelit, zlobila se Konečná. Čtěte zprávy tajných služeb, namítl Pospíšil

Vedoucí Katedry soukromého práva na Vysoké škole CEVRO Václav Pilík upozorňuje, že strategie společnosti může být posouzena jako nekalá obchodní praktika. „Konkrétně jako nepatřičné ovlivňování, které způsobuje nebo může způsobit, že spotřebitel učiní rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil,“ řekl CNN Prima NEWS.

Podle něj v tomto případě má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy ve lhůtě do 90 dní. „Toto posouzení je však v kompetenci České obchodní inspekce a soudů,“ dodal Pilík.

Společnost Brašnářství Tlustý a spol. na svých stránkách uvádí, že se na její objednávky nevztahuje odstoupení od smlouvy bez udání důvodu do 14 dnů od převzetí zboží. Podle firmy jsou její výrobky vyráběny na zakázku a lze proto dohodu zrušit pouze do tří dnů od uzavření zakázky.

To je podle spotřebitelského časopisu dTest v souladu se zákonem. „Ale v případě, že se spotřebitel rozhodl pro koupi v rámci kampaně společnosti oznamující krach, který ve skutečnosti nehrozil, má právo odstoupit od smlouvy pro dotčení nekalou obchodní praktikou do 90 dnů ode dne uzavření smlouvy. Podle stejného ustanovení může požadovat také přiměřené snížení ceny,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jan Šůra, vedoucí právního oddělení dTestu.

A jak by lidé měli od smluv odstoupit? Podle právníka Pilíka stačí sdělení, které spotřebitel doručí podnikateli. „Odstoupit lze jakýmkoli prokazatelným způsobem, například i e-mailem. Spotřebitel musí být schopen prokázat, že smlouvu s podnikatelem uzavřel. Pokud odstupuje z důvodu agresivních obchodních praktik, měl by alespoň stručně uvést, v čem je spatřuje. Například odkázat na publikovaná tvrzení podnikatele o blížícím se ‚krachu' a uvést, že smlouvu uzavřel na základě této informace,“ řekl Pilík.

Brašnářství žaluje organizace Post Bellum

Společnost naštvala řadu lidí kvůli svému středečnímu oznámení na Facebooku, ve kterém napsala: „Bez prodeje není výroby. I když makáme ze všech sil, dáváme lidem nejlepší, co dovedeme, nedokážeme ufinancovat provoz. Je to kritické. Máme nyní pár dnů, než na nás dopadne Damoklův meč. Obstavení účtů. Insolvence. Konec.“

VÝZVA: Tohle se nepiše lehce. Visí nad námi krach. Reálný, opravdový krach. Po jedenácti letech dřiny. Bez prodeje není...

Posted by Brašnářství Tlustý a spol. on Tuesday, August 6, 2024

Brašnářství Tlustý a spol. ale druhý den uvedlo, že mu žádná insolvence nehrozí. „Nikdo nekrachuje. Jen potřebujeme práci, jinak ten krach přijde. Kdo podniká, tak dobře ví, jak málo někdy schází,“ uvedl podnik v komentářích na sociálních sítích.

Web Novinky.cz navíc přišel v pátek s informací, že podnik zažalovala organizace Post Bellum, protože jí dluží statisíce korun kvůli zakázce pro výrobu neprůstřelných vest pro Ukrajince. Zboží  bylo určené pro humanitární organizace, v takovém případě je osvobozeno od daně a s nárokem na odpočet. Brašnářství Tlustý a spol. si tak z finančního úřadu vyzvedlo 400 tisíc, Post Bellum je už ale nevrátilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Státní zástupce navrhne pro primátora Chomutova Hrabáče vazbu. Babiš chce jeho konec v ANO.

„Jediný nutný krok z naší strany byl ten, že jsme museli poprosit firmu, aby na finančním úřadě zažádala o vratku daně z přidané hodnoty. Finanční úřad by pak vratku poslal firmě a ta zase nám. U všech zhruba osmdesáti firem to fungovalo zcela bez problémů, všichni bez problémů peníze poslali. Až na Brašnářství Tlustý a spol.,“ řekl Novinkám vedoucí projektu Martin Ocknecht.

Kvůli zadržování peněz nakonec podala Post Bellum návrh na exekuci. V případě, že Brašnářství Tlustý peníze nevrátí, tak skutečně může dojít k jeho insolvenci.

Tagy:
peníze insolvence Česká obchodní inspekce dTest právo Post Bellum spotřebitel finanční úřad František Kotrba produkty a služby