Instituce cupují vládní balíček: Už nám zbývá jen doufat. Tlaku nepodlehneme, zní z vlády

Tisková konference, na které vláda představila konsolidační balíček a návrh reformních změn penzí.

Připomínky ke konsolidačnímu balíčku

Desítky institucí a úřadů, ale i ministerstva cupují návrh konsolidačního balíčku. Za pět dnů připomínkového řízení, které končí v pondělí o půlnoci, přišlo minimálně 200 požadavků na změny. Některé se týkají technických detailů, jiné se snaží o zásadní změny například v daních. Vláda ale ustupovat nechce, prý zachraňuje státní rozpočet.

Připomínky k vládnímu konsolidačnímu balíčku může zasílat asi 90 institucí. Problémy v něm vidí třeba města a obce. „Budou nám vzrůstat výdaje, ale sníží se nám příjmy. To je pro nás zásadní problém. Například hazard – výrazně větší podíl z něj má jít státu,“ uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ozdravný balíček vlády? Spíš Ibalgin, Fialu a spol. čeká zbytečná válka, shodli se ekonomové

Obcím vadí třeba i zvýšení daně z nemovitosti, na které vydělá stát, a ne radnice. „Jde o to, abychom snížili ty hrozivé deficity, které jsme zdědili a které by do budoucna vedly k tomu, že by se náš stát dostával stále více do problémů a pořád více zadlužoval,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Kritika se snesla taky na vyšší zdanění piva. Obrátit se kvůli tomu asociace chce i na plzeňské poslance. „Plzeň je zvolila do Parlamentu a oni chtějí zdražit pivo,“ kritizoval člen představenstva Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner.

Naopak k nulové spotřební dani na víno se vyjadřují i lékaři. „Zvyšuje se daň na vodu, na léky, ale nehne se s daní na víno. Jsme země, která má obrovské problémy s alkoholismem, řada lidí nezřízeně chlastá,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Hned několik institucí včetně odborů se postavilo proti zrušení zaměstnaneckých benefitů, problém to je i pro malé a střední podniky. „Pokud přijdou o možnost rozumně poskytovat benefity, ztratí konkurenceschopnost proti velkým nadnárodním korporacím, kde těžko mohou konkurovat platově,“ upozornil předseda představenstva Asociace živnostníků Josef Jareš.

Připomínky mají také ministerstva

Výhrady ke zrušení zaměstnaneckých benefitů má například ministerstvo zdravotnictví. Podle něj to nepřinese státnímu rozpočtu úspory a hrozí prý i zhoršení zdraví zaměstnanců. Ministerstvo pro místní rozvoj chce přesunout dětské pleny a menstruační pomůcky z navrhované 21 procentní sazby DPH do snížené 12 procentní.

Resort vedený Ivanem Bartošem také požaduje, aby se upravilo navrhované navýšení spotřební daně u cigaret tak, aby více zatížila klasické cigarety než zahřívaný tabák a jiné alternativy nikotinových výrobků, třeba žvýkací tabák.

Ministerstvo vnitra pak navrhuje vyjmout z konsolidačního balíčku zvýšení renty pro bývalé prezidenty.

Vláda tlaku prý nepodelhne

Vláda teď bude mít čas na to, aby se s připomínkami vypořádala. Měnit je ale ochotná jen technické detaily. „Argument ‚šetřit se musí, ale ne u mě‘, ten slyšíme odevšad. Nepodlehneme tlaku ani zájmových ani profesních skupin,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

A že je jejich snaha možná zbytečná, si uvědomují i asociace. „My tu diskuzi ani nečekáme. Budeme se snažit připomínkovat, vláda to zase shodí ze stolu. Nevím, kam se dostaneme. Doufání je jediné, co nám vlastně zbývá,“ řekl Kastner. „Jakmile by se někde někomu ustoupilo, někomu přidalo, tak se zákonitě ozvou další a řeknou ‚když oni, tak proč ne my‘. Pak se jim to začne sypat celé, protože celý ten balík je na dost vachrlatých základech,“ podotkl politický komentátor Petr Kolář.

Další dávku ostré kritiky si vláda Petra Fialy vyslechne ve Sněmovně. „Vláda sama přiznává, že to povede ke snížení hospodářského růstu, k sociálním problémům, k růstu nezaměstnanosti, to nám vadí,“ sdělila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta také kritizovala, že balíček nebyl s nikým konzultován. „Udělala se plytká politická dohoda, která nebyla s resorty a dalšími subjekty, jako jsou asociace a svazy, konzultována,“ sdělila Schillerová s tím, že koalice nemůže počítat s tím, že by jí to opozice jakkoliv ulehčila nebo uvažovala například o zkrácení lhůt.

Tagy:
Alena Schillerová ODS Petr Fiala Milan Kubek Ivan Bartoš Petr Kolář vláda daň Parlament České republiky Svaz měst a obcí České republiky konsolidační balíček