Investice do automobilů nevyžadují miliony. Expert popsal, na co se mají sběratelé zaměřit

Majitel investiční skupiny YD Capital Pavel Rydzyk a ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (14)

Investice do cenných automobilů vyžadují kombinaci emocí a racionality, popsal v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS majitel investiční skupiny YD Capital Pavel Rydzyk. Specifický vůz se prý dá pořídit i v řádech statisíců korun. Sběratelé by se podle něj měli zaměřit nejčastěji na kusy starší 30 let.

„Správný investiční automobil“ podle Rydzyka neexistuje. Podle něj je velmi důležitá láska sběratele k danému kusu, která se projeví i ve zhodnocení. „Každý sběratel do svého automobilu promítá emoce, a právě proto inklinuje k té či oné značce,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Luxusní kabelky jako investice? Expertka radí, jak je získat. Kovanda zmínil frontu na banány

I tak je prý nutné výběr investičního auta promyslet. Sběratelé by se měli zaměřit zejména na veterány. „Z hlediska základních pouček se jedná o auto starší 30 let,“ vysvětlil odborník ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dále se cení také specifičnost konkrétního automobilu. Vysoké zhodnocení se podle něj dá očekávat u kusů z limitovaných sérií. „Nejdražšího prodaného automobilu byly vyrobeny pouhé dva kusy. V malém množství je do budoucna potenciál výraznějšího nárůstu ceny,“ uvedl Rydzyk.

I tak ale podle něj není nutné si na nákup investičního automobilu vyhradit miliony korun. Vozy lze prý pořídit i za částky v řádech statisíců korun.

„Některá auta evropských značek dokážou vykázat 100 až 200procentní zhodnocení,“ dodal Rydzyk. Z hlediska absolutních částek pak ale jejich zhodnocení není tak výrazné.

Vůbec nejdráže se před dvěma lety prodal automobil Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé z roku 1955, a to za částku přes tři miliardy korun. Na světě existují pouze dva kusy tohoto vozu. Na druhém místě je Ferrari 250 GTO, které se prodalo za více než miliardu korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ať lidé zabouchají šéfům na dveře, zaslouží si vyšší mzdy. Ekonom poradil, o kolik si říct

Tagy:
láska emoce investice automobil investor TRINITY BANK a.s. sběratelství Mercedes-Benz 300 SLR Ferrari 250 GTO Svět financí s Trinity Bank Svět financí a.s. Pavel Rydzyk YD Capital