Nová válka na obzoru? Mocnost lační po jaderné bombě, riziko roste, varuje expertka

Írán se současným tempem obohacování uranu podle expertů brzy dostane k možnosti vyrobit jadernou zbraň. USA proto jednají s Teheránem o oživení jaderné dohody, která v roce 2018 zkrachovala. Odborníci na Írán se mezitím obávají, že pokud se největší blízkovýchodní země dostane k nukleárním zbraním, způsobí to vyostřené vztahy s Izraelem, které mohou vést ke světové válce.

Izrael nikdy nepřiznal, že má nukleární zbraně, přesto je má. Írán nikdy nepřiznal, že jaderné zbraně chce, přesto je vyvíjí. Tak by se dalo ve zkratce popsat veřejné tajemství, které už dlouhé roky ovlivňuje míru napětí na třaskavém Blízkém východě.

Pokaždé, když se Írán blíží k finální fázi vývoje jaderných zbraní, stane se zpravidla terčem sabotáže, která zpomalí další technologický postup. Takové sabotáže páchá prakticky výhradně Izrael a často se k nim i přizná.

A právě nyní se blíží další chvíle, kdy se Írán dostává na dosah jaderným zbraním. Podle webu Express už obohacuje uran na 60 procent, k výrobě nukleárních zbraní se hodí uran obohacený na 90 procent. Hlavně proto napětí na Blízkém východě vzrůstá. Izrael navíc tvrdí, že Írán má už teď dostatek obohaceného uranu k výrobě hned několika atomových bomb.

Staronová dohoda

Do situace se chtějí diplomaticky vložit Spojené státy, které usilují o obnovení íránské jaderné dohody, kterou se Írán zavázal, že omezí jaderný program. Historický dokument byl původně podepsaný v roce 2015, v roce 2018 od smlouvy ale USA pod vedením Donalda Trumpa odstoupily – podle exprezidenta byl pakt příliš mírný. Írán ji tím pádem také přestal dodržovat.

Teď se americký prezident Joe Biden snaží dohodu s Íránem oživit. Ostatně o tom mluví už od své inaugurace. Jenže zatím se americké administrativě nedaří učinit ve věci významný pokrok a momentálně to vypadá, že pokud nějaká dohoda s Íránem vznikne, tak může být ještě mírnější než ta původní. Jaderné zbraně v rukou Teheránu by přitom takřka jistě proměnily celý Blízký východ na sud s prachem.

„Íránci by byli schopni více vyhrožovat Izraeli. Mohli by lépe vyzbrojit své spojence a milice a mohli by zasahovat do záležitostí ostatních států v regionu,“ varovala pro Express Andrea Strickerová, expertka na Írán z think tanku Nadace pro obranu demokracií (FDD).

„Myslím si, že čím blíže se Írán dostává k jaderným zbraním, tím větší riziko konfliktu vzniká,“ dodala.

Izrael mezitím znovu zopakoval, že nehodlá směrem k Íránu dělat žádné ústupky a zabrání Teheránu vyvinout jadernou zbraň za každou cenu. Írán se na druhé straně nechal slyšet, že na jakoukoli agresi tvrdě odpoví.

Tagy: