Istanbulská úmluva? Není důvod být slepým bodem na mapě. Cesta na východ mě děsí, říká Decroix

Poslankyně Eva Decroix (ODS)

K věci (29)

Česko zůstává jednou z mála zemí, která neratifikovala Istanbulskou úmluvu, neplatí eurem a nezavedla možnost korespondenční volby. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) je třeba k těmto rozhodnutím dospět a nejsme v tomto ohledu „bílým místem na mapě“. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS zdůraznila, že vydat se směrem na východ by bylo daleko horší.

Senát ve středu těsnou většinou odmítl Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. K jejímu schválení chyběly dva hlasy. Česko tak bude patřit mezi menšinu zemí, které takzvanou Istanbulskou úmluvu zatím neratifikovaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Alarmující data o domácím násilí. Oběti v Česku nevěří soudům ani policii, ukázal průzkum

Vyostřená je ve Sněmovně také debata o korespondenční volbě. Zatímco v mnoha evropských zemích lidé mohou volit poštou, Češi v zahraničí na tuto možnost stále čekají. Návrh, který má korespondenční hlasování umožnit, v minulém týdnu po 63 hodinách jednání v prvním čtení podpořila Sněmovna.

V poslední době se čím dál častěji mluví také o zavedení eura, kterým platí většina evropských zemí. V české společnosti ale ke společné evropské měně zatím převažuje spíše odmítavý postoj.

Česko zůstává jednou z mála zemí, která výše zmíněné body nepřijalo, a mohlo by se proto zdát, že je jakýmsi „bílým místem na mapě“. „Jsme aktivním hráčem Evropské unie. Naše občanská společnost je silná a nevidím žádný důvod, proč bychom měli zůstávat v jakémkoliv ohledu nějakým bílým místem, nějakou slepou mapou uprostřed Evropy,“ uvedla Decroix v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle ní je třeba ke zmíněným bodům dospět. „Tou druhou cestou je, že bychom se mohli vydat směrem na východ, a to mě děsí mnohem víc. Je důležitější vést diskuzi zodpovědně a věcně, ale nevytvářet k tomu tlaky, protože linie, k níž může dojít, je velmi nebezpečná. Vidíme to na východě, ať už je to Maďarsko, nebo Slovensko,“ řekla Decroix.

Tagy: