Izrael zdemoloval výškovou budovu, kde sídlila Al-Džazíra a AP. Měla sloužit Hamásu

Izraelské řízené rakety v Pásmu Gazy zdemolovaly budovu médií, kde pracovali novináři americké AP a katarské Al-Džazíry. Izraelská armáda novináře hodinu předtím varovala, aby sídlo uprostřed válečné zóny vyklidili. Podle izraelské armády budovu využívalo i vojenské křídlo Hamásu.

Vykliďte budovu, vzkázal Izrael do centra Gazy. Novináři předních světových mediálních domů, kteří z místa referovali o konfliktu Izraele a Palestiny, tak museli ze sídla urychleně zmizet. Podle dostupných informací z nich žádný během útoku nepřišel o život. V objektu bylo kromě redakcí také mnoho bytů a jiných úřadoven.

Katarská Al-Džazíra pak v přímém přenosu s viditelně rozrušeným komentářem přenášela záběry, na kterých izraelské rakety sídlo médií zasáhly a srovnaly se zemí.

„Pracoval jsem na tom místě 11 let,“ popsal útok pro Al-Džazíru Safwat al-Kahlout, jeden z novinářů katarského mediálního domu. „Z té budovy jsem mluvil o řadě událostí, získali jsme tam řadu osobních i pracovních zkušeností. A teď je to všechno pryč. Během dvou vteřin,“ dodal.

Komentátorka Al-Džazíry během přímého přenosu ujistila, že takový útok média neumlčí. „Navzdory smutku jsou všichni moji kolegové nadále odhodlaní pracovat a udržet naše médium mezi předními na světě,“ doplnil Safwat.

Izraelci ale tvrdí, že nešlo o žádný útok na média. Budovu totiž podle nich využíval Hamás. Armáda Hamás obvinila, že kanceláře sdělovacích prostředků využíval jako lidské štíty, a zdůraznila, že civilisty v objektu varovala v dostatečném předstihu, aby se mohli evakuovat.

„Teroristická skupina Hamás záměrně umisťuje své vojenské aktivity do centra civilní populace v Pásmu Gazy,“ uvedla izraelská armáda. Podle izraelské stanice Kanál 12 mohly budovu využívat teroristické skupiny jako skrýš zbraní, komunikační centrum či kybernetické středisko.

Reakce Hamásu a AP

Hamás krátce po náletu pohrozil útokem na centrální Izrael. „Po bombardování civilní výškové budovy v Gaze se musí obyvatelé Tel Avivu a centra připravit,“ uvedl Abú Ubajdá, mluvčí Brigád Kásam, ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamás.

Generální ředitel AP Pruitt v prohlášení vyjádřil „šok a zděšení“ z toho, že izraelská armáda zničila budovu, kde byly kanceláře AP a dalších médií. Zdůraznil, že armáda věděla, kde se kancelář AP v Gaze nachází a že tam jsou novináři. Před náletem podle něj přišlo varování, ale civilistům se podařilo uniknout jen těsně. AP je nyní podle Pruitta v kontaktu s americkým ministerstvem zahraničí a snaží se získat informace od izraelské vlády.

„Je to neuvěřitelně znepokojivý vývoj. Těsně jsme se vyhnuli strašným ztrátám na životech. V budově byl tucet novinářů AP a nezávislých pracovníků a naštěstí jsme je mohli včas evakuovat. Kvůli tomu, co se dnes stalo, bude svět vědět méně o tom, co se děje v Gaze,“ uvedl Pruitt.

Šestý den konfliktu

Sobotní útok na Pásmo Gazy je součástí konfliktu, který se mezi Izraelem a Palestinou rozhořel v pondělí. Obě frakce si již vyměnily desítky raket. Při útocích přišlo o život už přes 140 lidí, převážně na straně Palestiny. Obě strany se navzájem obviňují z eskalace násilí.

Při ranním útoku na Gazu zemřelo deset Palestinců, mezi nimi i několik dětí. Do Izraele mezitím přiletěl americký diplomat Hady Amr, který má zklidnit napětí v regionu. V neděli bude o konfliktu na Blízkém východě jednat OSN.

O tom, jak konflikt vnímají civilisté v oblasti, jsme psali ZDE.

Tagy: