Izraelské bombardování Libanonu pokračuje. Zemřel další člen vedení Hizballáhu

 Izrael provedl řadu dalších úderů v Bejrútu. (28. 9. 2024)

Izrael oznámil zabití Nasralláha

Izraelské letectvo i v sobotu večer a v noci na neděli pokračovalo v bombardování cílů šíitského militantního hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedla armáda necelé dva dny poté, co zabila dlouholetého vůdce hnutí Hasana Nasralláha. Cílem je zničit vojenskou infrastrukturu hnutí. Tel Aviv v neděli dopoledne oznámil, že při izraelském úderu zemřel v sobotu další člen vedení Hizballáhu Nabíl Kaúk, který zodpovídal za vnitřní bezpečnost hnutí.

Podle deníku The New York Times v sobotu večer izraelské nálety znovu zasáhly místa v blízkosti hlavního města Bejrút. „Izraelská agrese proti libanonským regionům si dnes (v sobotu) vyžádala 33 mrtvých a 195 raněných,“ stojí ve sdělení libanonského ministerstva zdravotnictví. V noci na neděli bombardování pokračovalo.

ČTĚTE TAKÉ: Urychleně opusťte Libanon, vyzývají země své občany. Česko se připravuje na kritický vývoj

Izraelská armáda v neděli sdělila, že při sobotním úderu na jižní bejrútské předměstí Dahíja, které je označováno za baštu Hizballáhu, zabila dalšího významného člena vedení hnutí Nabíla Kaúka. Podle armády působil jako šéf oddělení vnitřní bezpečnosti a současně byl členem výkonné rady Hizballáhu. Šíitské hnutí jeho smrt zatím nepotvrdilo.

Kaúk se podle armády „přímo podílel na podpoře teroristických útoků proti Státu Izrael a jeho občanům, a to i v posledních dnech“. K Íránem spozorovanému Hizballáhu se přidal už v 80. letech, působil i jako šéf pro oblast jižního Libanonu. Spojené státy ho v roce 2020 zařadily na svůj sankční seznam.

Írán: V boji proti Izraeli budeme pokračovat

Předseda íránského parlamentu Mohammad Kalíbaf v neděli podle íránských státních médií uvedl, že ozbrojené skupiny na Blízkém východě budou s pomocí jeho země pokračovat v boji proti Izraeli i po zabití Nasralláha.

„Nebudeme váhat zajít jakkoli daleko, abychom pomohli odporu,“ prohlásil Kalíbaf s odkazem na militantní skupiny v regionu. Vyslal také varovný vzkaz Spojeným státům. „USA jsou spolupachatelem těchto zločinů... a musejí přijmout důsledky,“ řekl šéf parlamentu.

Zabití Nasralláha komentoval také íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí, který prohlásil, že Izrael „si nedá pokoj“ a že tato akce nezůstane bez odezvy, uvedla v neděli íránská státní média. Blízkovýchodní region se nyní nachází v nebezpečné situaci, dodal šéf íránské diplomacie.

Deník The New York Times (NYT) nicméně s odvoláním na své íránské zdroje napsal, že mezi tamní politickou elitou ve skutečnosti nepanuje shoda v otázce, jak na zabití šéfa nejsilnější spojenecké skupiny reagovat. List v obsáhlé zprávě píše, že zatímco konzervativní křídlo v íránském vedení prosazuje tvrdý úder, který by Izrael odradil od případného útoku na Írán, umírněnější představitelé v čele s novým prezidentem Masúdem Pezeškjánem se zasazují o zdrženlivost. Tvrdí totiž, že útok na Izrael by jen vehnal Írán do pasti, kterou nastražil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s cílem rozšířit válku do celého regionu.

List NYT s odvoláním na čtyři nejmenované íránské představitele, kteří Nasralláha znali, napsal, že duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí „byl smrtí svého přítele hluboce otřesen a nyní truchlí, ale zaujal klidný a pragmatický postoj“. Nejvyšší představitel Íránu podle NYT zjevně naznačil, že odpověď na zabití Nasralláha by mohla spíše než ze strany Teheránu přijít přímo od Hizballáhu.

Neformální aliance, kterou Írán desítky let pomáhá budovat i vyzbrojovat a kterou spojuje nenávist k židovskému státu a mnohdy teroristický způsob vedení boje, zahrnuje zejména palestinské teroristické hnutí Hamás v Pásmu Gazy, hnutí Hizballáh v Libanonu, povstalce Húsíe v Jemenu a různé šíitské ozbrojené skupiny v Iráku a Sýrii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výbuchy pagerů a vysílaček jako v hnutí Hizballáh. Experti na videu ukázali ničivé detonace

Tagy:
Izrael Joe Biden Bejrút Libanon Hizballáh ozbrojený konflikt Hasan Nasralláh Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír