Cena jablek vystřelí nad 40 korun za kilo, tvrdí agrární analytik. Češi si za ovoce připlatí

Jablka budou letos drahá.

Sklizeň začala, zlevňování ne

Jarní mrazy se tvrdě podepisují na letošní úrodě. Už nyní je jasné, že produkce ovoce bude téměř o 80 procent nižší oproti pětiletému průměru – a očekává se citelné zdražení, a to zejména u jablek. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS u nich odhaduje prolomení hranice 40 korun za kilo. Dramatickému zdražení nad 50 korun však nevěří.

V červnu a červenci dochází k prvním sklizním. Ovocnáři už nyní avizují, že jejich ztráty kvůli mrazům dosáhnou 1,3 miliardy korun. Produkce klesne z očekávaných 138 tisíc tun na pouhých 31 tisíc tun. To je pokles o 77 procent oproti pětiletému průměru.

ČTĚTE TAKÉ: České ovoce letos nebude, varují sadaři. Plošná pomoc je návrat socialismu, namítá Kovanda

Češi se mohou aktuálně na pultech obchodů setkat s cenami jablek okolo 38 až 39 korun za kilogram.

„U jablek, hrušek, višní a třešní dojde k dalšímu růstu ceny. Propad domácí produkce totiž nebude jako v minulosti kryt dovozem z Polska. I to bylo letos postiženo mrazy. Navíc i část Německa,“ řekl agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS.

Mrazy ale nepostihly jih Evropy. Očekává se tak zvýšení dovozu právě odtud. Problémem ale je, že v minulosti byly dodávky z jihoevropských zemí drahé. „Je potřeba si uvědomit, že jablka z Itálie mají vyšší cenu než z Polska. Mírné zdražení tedy očekávat lze,“ pronesl Havel.

Podle agrárního analytika se lidé nemusejí obávat, že by ovocnáři promítli do zdražení celkovou ztrátu. To by prý totiž znamenalo, že se jablka stanou neprodejná. „Byla by to škoda. Česká republika je totiž pomalu jediná země na světě, kde jsou jablka nejkonzumovanějším ovocem. Všechny ostatní státy mají banány nebo pomeranče,“ konstatoval Havel s tím, že můžeme očekávat zdražení nad 40 korun za kilo.

„Osobně bych si tipnul zvýšení ceny na 42 až 45 korun. Přes 50 korun to ale nebude,“ dodal.

V Polsku jsou dražší maliny, jahody naopak zlevňují

Jarní mrazy a následně i velká horka se negativně promítly na úrodě také v jiných zemích. Problémy řeší v již zmíněném Polsku, kde mají na trhu oproti průměru dražší maliny nebo třešně. Zatímco u třešní je důvodem špatné počasí, maliny jsou dražší kvůli blížící se sklizni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemědělci požadují garanci příjmů. Pak by mohl natahovat ruku každý, kroutí hlavou ekonomové

Podle deníku Business Insider polští ovocnáři řeší také nízké výkupní ceny od obchodních řetězců. Pěstitelé jahod už kvůli tomu vyrazili do stávky, z čehož těží spotřebitelé. Kilo jahod totiž bylo na některých místech k dostání za 8 zlotých, tedy přibližně za 47 korun.

Tagy: