Jak to bylo s daní na víno? Úlevu prosazoval sám „jihomoravský“ premiér Fiala

Vzniku vládního konsolidačního balíčku předcházela ostrá výměna názorů a každá z politických stran si do něj něco prolobbovala. Jednou z nejvíc kritizovaných položek je nulová spotřební daň na tiché víno. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že hlavní zásluhu na tom mají lidovci, není tomu tak. Podle informací CNN Prima NEWS za úlevy pro vinaře bojoval i sám premiér a brněnský rodák Petr Fiala (ODS).

Členové Fialova kabinetu zdůrazňují, že chtějí více zdanit neřesti, víno mezi ně ale podle návrhu balíčku opatření nepatří. Jako jediný alkoholický nápoj zůstane tiché víno i nadále osvobozené od spotřební daně. Premiér Petr Fiala rozhodnutí hájil se slovy, že stejnou úlevu mají vinaři i v okolních zemích a po zavedení spotřební daně přestanou být ti čeští konkurenceschopní.

Důvody ale mohou být i jiné. Valná část ministrů pochází z jižní Moravy a zároveň jde o lidoveckou baštu. Takže si jednoduše významnou část tamější populace nechtěl nikdo z členů kabinetu naštvat.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní balíček dostane Česko do velkých potíží, varuje Švihlíková

Takovou teorii na Facebooku zveřejnil asistent předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka a bývalý pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Mě to taky štve, ale když je půlka vlády z jižní Moravy, bylo to fakt těžké. Hrozil totální trapas ve Sněmovně. Kdyby to bylo na Pirátech, tak to (zdanění tichého vína, pozn. red.) je,“ napsal Ferjenčík.

Lidovci: Fiala se hodně angažoval

Ferjenčíkovu teorii CNN Prima NEWS potvrdili i další politici, kteří byli s jednáním na vládě obeznámeni. „Lidovci nebyli rozhodně jediní, kdo prosazovali nulovou spotřební daň na víno. Hodně se v tom angažoval i sám premiér Petr Fiala a aktivně to propagoval, “řekl CNN Prima NEWS lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Fiala měl mít dokonce několik dnů před zveřejněním s vinaři schůzku a měl jim slíbit, že se spotřební daň zavádět nebude. „Kdyby to neprošlo, nemohl by se vrátit domů. Byl strašně rád, že to tlačili zrovna lidovci. Několik dnů předtím se dokonce scházel s vinaři. Komentoval to i tak, že mu spadl kámen ze srdce,“ uvedl CNN Prima NEWS další zdroj, který si nepřál být jmenován.

Kalousek: Podporujeme dovozce patoků

Spotřební daň na tiché víno se v roce 2012 snažil prosadit i tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Hájil jsem to a neprosadil. Vzbouřili se mi Jihomoravané ve vlastní straně. Říkali, že mám pravdu, ale že by se nemohli vrátit domů. Trochu mě mrzelo, když jsem slyšel pana ministra Nekulu a ostatní Jihomoravany ve vládě, jak tu nulovou spotřební daň vysvětlují. Říkal jsem si, že kdyby se podívali do té kamery a řekli: ‚Nám nic jiného nezbývá, my se chceme vrátit domů,‘ tak by mi to bylo sympatičtější než poslouchat tyhle výmysly,“ komentoval pro CNN Prima NEWS Kalousek.

Pro vysvětlení Kalousek také připomněl, že spotřební daň a DPH upravuje šestá směrnice Evropské unie. „Na veškerý alkohol musí být uplatněna spotřební daň s výjimkou tichého vína. To si vylobbovali zejména Francouzi, Italové a Španělé. Ta směrnice říká, že země, která chce, může tiché víno osvobodit od spotřební daně. Nemůže to udělat u piva a u kořalky, jen u vína. Ve Francii, Itálii a Španělsku to dává smysl, vinohradnictví je důležité pro kultivaci krajiny, není to nic jednoduchého. A ta domácí produkce v těch zemích silně převažuje nad dovozem,“ konstatoval Kalousek.

Jenže v České republice je to přesně naopak. Češi daleko více konzumují víno z dovozu. Asociace malých a středních podniků upozornila, že domácí produkce vína pokryje jen zhruba 30 procent spotřeby.

„Takže podporujeme především dovozce patoků v krabičkách, kterým se bůhví proč říká vína. Nedává to sebemenší logiku. Pokud bychom chtěli podpořit domácí vinaře, byla by na místě spotřební daň s tím, že domácím vinařům to vynahradím nějakými úlevami na dani z příjmu právnických osob,“ míní Kalousek.

Podle něj je vinařská lobby strašně silná. „Jsem ten poslední, kdo by vládě vyčítal, že se jí to nepodařilo prosadit. Já jsem to zkoušel v roce 2012. Dopadl jsem stejně s tím rozdílem, že se mi to podařilo prosadit aspoň ve vládě, protože byl premiér z Moravy severní. Tady se to nepovedlo o krok dřív, protože premiér je z Moravy jižní. Ten zápas o spotřební daň u vína se nevede podle politických programů, ale po zemské hranici. A ta lobby je tak neporazitelná a silná,“ říká Kalousek.

Podle informací Národní rozpočtové rady by spotřební daň na víno do rozpočtu mohla ročně přinést čtyři až pět miliard korun a ve chvíli, kdy vláda shání každou korunu, je tak rozhodnutí přinejmenším sporné.

Fiala: S vinaři jsem se nescházel

Sám Fiala na dotaz CNN Prima NEWS, proč významně podporuje pouze jeden segment, prostřednictvím mluvčího vzkázal, že rozhodnutí bylo na celé koalici: „V období, kdy se projednával daňový balíček, se pan premiér se zástupci vinařů nescházel. Na nezavedení spotřební daně se na základě argumentů shodla celá vládní koalice. V žádné sousední zemi s vinařskou tradicí není víno zatížené spotřební daní a ani v ČR k tomu v minulosti nikdo nepřistoupil. Kromě toho koalice zrušila možnost daňově uznatelného nákladu na víno do 500 Kč, to se právě vinařů významně dotkne.”

Premiér dodal, že hlavní obavy ze strany vinařů byly v nárůstu administrativních nákladů. „O dopadech a návrzích bude vláda s vinaři dále jednat,” doplnil Fiala.

V souvislosti s debatami o nulové spotřební dani na víno se objevilo několik nepřesných informací. Na sociálních sítích si lidé například stěžovali, že kojenecká voda bude zdaněna více než víno. To ale není pravda. Obě dvě komodity jsou v 21procentní sazbě DPH, takže budou zdaněny stejně.

Výjimka pro tiché víno se týká spotřební daně, která je v ČR uvalena na tabák, alkohol a hazard.

Tagy: