Experti: Jak odstranit Putina? Možností je rebelie v armádě nebo sebevražedný atentátník

Vladimir Putin při setkání s Aleandrem Šochinem

360° (316)

Odstranění Putina se jeví jako jedna z možností, jak ukončit válku na Ukrajině. Podle odborníků by mohlo jít o povstání v armádě, politický převrat, či dokonce sebevražedný útok. Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček se domnívá, že Putinův bezpečnostní perimetr za poslední tři týdny velmi oslabil. Ruský politolog Ivan Preobraženskij ale upozornil, že Rusové nejsou připravení odstavit ruského prezidenta od moci.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se jako jedna možnost, jak celou situaci vyřešit, nabízí odstranění ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil bývalý diplomat Petr Kolář. „Vůbec bych se s ním nebavil. Bavme se s lidmi, kteří jsou ochotni nám pomoci ho odstranit,“ řekl Kolář.

Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda se domnívá, že jednání o odstranění Putina už dávno probíhají. „Někdo vidí řešení v odstranění Putina. Může to být otázka peněz, ale i toho, co se děje v armádě,“ popsal Svoboda ve vysílání 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj se ukazuje, že ruská armáda je ve velmi špatném stavu a může v ní dojít k povstání.

Sebevražedný atentátník jako řešení?

Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka to ale reálné není, protože nelze proniknout Putinovým bezpečnostním perimetrem, který je víc než dokonalý. „Dostat se do blízkosti Putina s tím, že by se takovému člověku bez úhony podařilo zase odejít, je velmi málo pravděpodobné. Něco jiného by bylo, kdyby se jednalo o sebevražedného atentátníka,“ uvedl Randák s tím, že zatím nenastala doba, aby se k něčemu podobnému přistoupilo. Podle Svobody by však bylo ideální, kdyby se našel někdo, kdo se obětuje.

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček se naopak domnívá, že Putinův bezpečnostní perimetr za poslední tři týdny velmi zeslábl. Je proto pravděpodobnější, že by se mohla dát dohromady skupina lidí, která by ruského prezidenta odstranila. „Spekuluje se o tom, že odvolání náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Valerije Gerasimova udělalo hodně zlé krve, velitel letectva prý nemá s Putinem dobré vztahy,“ popsal Vojáček.

Putin o válce rozhodl sám

Ruský politolog žijící v Česku Ivan Preobraženskij má za to, že lidé z nejbližšího Putinova okolí nejsou ve stavu odstavit ho od moci. „Lidé, kteří mají moc a jsou z okolí Putina, na to nejsou připraveni. Jsou to Putinovi lidé a bez Putina si tu moc nezachrání. Bez něj nejsou nic,“ poznamenal politolog. Zároveň však zmínil, že blízcí spolupracovníci ruského prezidenta nebyli připraveni ani na samotnou válku na Ukrajině. Putin o ní podle něj rozhodl čistě sám.

Preobraženskij poukázal na fakt, že od začátku covidové pandemie se přesně neví, komu nyní vlastně Putin naslouchá. Za reálnou možnost považuje, že by ho od moci mohl dostat někdo, od koho se to vůbec nečeká. S nadsázkou by se mohlo jednat i o bodyguarda či kuchařku. Nešlo by však o fyzickou likvidaci. „Nemyslím si, že by ho zabili, ale že by ztratil možnost něco řešit. Byl by v úplné izolaci,“ dodal ruský politolog.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina 360⁰ Pavlíny Wolfové Petr Kolář Cyril Svoboda Rusko Karel Randák Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Prezident Ruska Ivan Preobraženskij Jiří Vojáček