Jak předejít kolapsu? O covid pacienty by se starali i nakažení zdravotníci, říká Philipp

Možností, jak předejít nedostatku zdravotníků, je umožnit pracovat i těm, kteří budou infikovaní a bezpříznakoví. Postup, který zavedli ve Francii, by mohl být aplikován i v Česku. Uvedl to poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL) ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS. Poslankyně Karla Maříková (SPD) ovšem upozornila na to, že při podobné praxi je třeba brát v potaz, že nová varianta omikron je sice mírnější, ale na druhou stranu mnohem nakažlivější.

Vláda Andreje Babiše (ANO) se během svého funkčního období v mnohých protipandemických postupech inspirovala v zahraničí a výjimkou není ani současný kabinet Petra Fialy (ODS). „Už bylo deklarováno, že se bude hledat cesta, jak zdravotníky, kteří jsou bezpříznakoví, udržet v procesu. Tu cestu hledáme, a až ji najdeme, zveřejníme ji,“ potvrdil poslanec Philipp.

Právě Francie umožní infikovaným zdravotníkům, kteří nemají příznaky covidu, dál pracovat. Důvodem je obava, že by jich mohl být nedostatek, pokud jich příliš mnoho skončí v karanténě. Země přitom bere v potaz riziko, že infikovaní nakazí další zdravotníky.

„Pokud vidíme data z Francie nebo i z USA, omikron je sice mírnější, ale také mnohem infekčnější. V zahraničí tak museli přistoupit k tomu, že i pozitivní pracovníky povolali do práce, protože by se bez nich neobešli,“ reagovala poslankyně SPD Karla Maříková, která je vystudovaná sestra.

O omikronu se i vládní odborníci domnívají, že je mnohem nakažlivější než dosavadní varianta delta. Nemusí však způsobovat tak četné těžké průběhy nemoci jako právě delta. Za poslední týden se v Česku z 18 tisíc testů ukázalo podezření na tuto variantu u 15 procent případů. Delta a její subvarianty tvoří 85 procent.

Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50 tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích.

Ke zvládnutí vysokého počtu nakažených vláda vyhlásila i povinné očkování pro zdravotníky. Skupina senátorů se ale rozhodla podat k Ústavnímu soudu návrh na zrušení této ministerské vyhlášky. Podle nich nemá takový krok právní ani medicínské opodstatnění, navíc ve velkém rozděluje již tak rozpolcenou společnost.

Tagy: