Jak probíhá očkování proti koronaviru? Začíná pohovorem a končí v čekárně

Léty prověřená očkování mohou mít někdy za následek vedlejší účinky. Zdravotníci jsou proto v případě vakcinace proti koronaviru dvakrát obezřetní a ještě před očkováním probíhá kontrola u lékaře.

Celý proces očkování proti koronaviru začíná jednoduchým pohovorem. Především otázkou, jak se pacient cítí. Právě tímto dotazem odstartovalo i očkování Michala Zikána, přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce.

„Před samotným očkováním se uskutečnil krátký pohovor s lékařem, který kontroloval, zda u mě nejsou nějaké kontraindikace, tedy nějaké nemoci nebo akutní problémy, které by bránily očkování,“ vysvětluje Zikán.

Následně profesor vystál frontu na vakcinaci. V očkovacím centru v Nemocnici na Bulovce v neděli čekaly desítky lidí. V průběhu dne se právě zde naočkovalo asi dvě stě zdravotníků.

Na očkování se v nemocnici zatím přihlásila zhruba polovina personálu. Zbytek podle vedení Bulovky zatím vyčkává, až vakcínu dostane více lidí. Podle lékařů se ale rozhodně není čeho bát.

„Očkování každý z nás v životě prodělal mnoho. Také jsem se bál, ale zhruba v první třídě jsem se toho strachu zbavil. Rozhodně všem ve své rodině doporučuji, aby se očkovali,“ zdůrazňuje Zikán.

Po očkování pak musí člověk ještě alespoň půl hodiny zůstat v čekárně. Kdyby se mu přihoršilo, zdravotnický personál se o něj postará.

Tagy: