Jak řešit rostoucí životní náklady? Ekonomové představili rady, které může využít každý

Prosincová inflace překvapila mnohé analytiky

Co dělat, když nestačí peníze?

Stále více Čechů přemýšlí, jak si poradit s rostoucími životními náklady. Někdo sahá do úspor, jiný šetří a snaží se uskromnit. Kdo by ale chtěl nedostatek peněz řešit půjčkou, musí se mít na pozoru. Podle ekonomů to není dobré řešení.

Pokud chcete pečlivě kontrolovat své příjmy a výdaje, je podle expertů důležité najít si kvalitního finančního poradce. „Musíme se podívat, jestli rodinný rozpočet někde zbytečně netratí, jestli nepřeplácíme na nějakých finančních produktech nebo úvěrech a jestli nemůžeme ušetřit na položkách běžného žití,“ říká odborník na finanční plánování Oldřich Beránek.

Položkami běžného žití myslí ekonomové například topení, spotřebu jídla nebo zbytečné úvěry. Beránek doporučuje, aby lidem každý měsíc zbylo 20 procent příjmů na vytváření krátkodobé finanční rezervy.

Jezděte na kole a nechoďte do restaurací

Snížit výdaje můžeme lehce například střídáním cesty do práce autem nebo na kole, méně častou návštěvou restaurace nebo omezením kouření.

Finanční rezervu pak nebudete nechávat v bance na účtu bez úroku, ale naopak ji po domluvě s finančním poradcem investujete a zhodnotíte. „Skutečně bych se nebál mít dvojnásobek obecné rady, tedy šestiměsíční úspory,“ říká ekonom Petr Bartoň.

Beránek ale upozorňuje, že přestat platit pojištění majetku, odpovědnosti nebo životní pojištění není dobrý nápad. A pokud ani po snížení výdajů nevycházíte s penězi, je třeba začít řešit příjmy. „Najít si přivýdělek, brigádu nebo využít dobu k rekvalifikaci a změnit práci, kde budu mít větší finanční příjem,“ radí.

Možná vás napadá vzít si v dnešní době půjčku. Ta ale podle většiny ekonomů finanční problémy neřeší, ale pouze oddaluje.

Tagy: