Jak se cítí lékaři po vakcinaci? Žádné mimořádné pocity nemám, říká chirurg Pafko

Veřejnost má na očkování proti koronaviru různé názory. Televize CNN Prima NEWS se proto zeptala prvních lékařů, kteří vakcínu dostali, zda jim způsobila nějaké problémy.

Mezi prvními lékaři, kteří se nechali očkovat, byl i přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce Milan Zikán. „Bylo to bezbolestné a cítím se naprosto v pořádku. A doufám, že všichni použijí svůj rozum a nechají se očkovat, protože to je jediná cesta, jak se můžeme přestat nemoci COVID-19 bát,“ uvedl po očkování profesor.

Stejně po vakcinaci reagoval i chirurg Pavel Pafko. „Žádné mimořádné pocity nemám. Píchnutí jsem díky elegantnímu zákroku kolegyně vůbec necítil a rizika jsou jenom drobné svědění nebo zarudnutí v místě vpichu. Všechno na světě je třeba poměřovat s něčím, tedy vpíchnutí s tím, že bych byl na ventilátoru a bojoval o život. To je zkrátka nesrovnatelné,“ míní.

Pro CNN Prima NEWS dále uvedl, že nechápe, jak mohou lidé očkování odmítat. „Nevím, co si laici myslí a jak přemýšlejí, když jsem se ale z medií dočetl, že 45 procent lidí, tedy téměř polovina české populace, se nechce nebo váhá nechat se očkovat, tak tomu absolutně nerozumím. To jsou emocionálně, nikoliv racionálně rozhodnutí lidé,“ nechápe Pafko.

Účinnost očkování chirurg popsal na několika příkladech. „Uvědomme si, že v historii zachránilo více životů, než kolik dohromady padlo lidí v obou světových válkách. Připomenu dětskou obrnu, kterou vyřešila právě vakcinace. A takových onemocnění je hodně,“ uvedl.

Podle Pafka by lidé měli u očkování lékařům důvěřovat. „Věříte lékařům, když vás zachraňují na JIP. Denně přitom pobyt na JIP pacienta na ventilátoru stojí desetitisíce nebo dokonce statisíce. Proti tomu můžeme postavit vakcínu za asi 200 až 300 korun,“ zdůraznil.

Na dotaz, zda je plán očkování dostatečný, Pafko zdůraznil, že sice není organizátor, ale v první řadě se musí očkovat ohrožené skupiny. „Z 19 pacientů po transplantaci plic jich po infekci zemřelo pět, tedy každý čtvrtý. Tyto lidi je potřeba v první řadě chránit stejně jako jako seniory a zdravotníky. Onemocnění několika sester a lékařů vážně ohrožuje provoz kliniky,“ dodal.

Ředitelé fakultních nemocnic se naočkovali navzájem

Ředitelé Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se dokonce očkovali sami navzájem. „Očkování probíhalo krásně, s kolegou jsme se naočkovali navzájem, byla to taková přidaná hodnota, protože jsme lékaři, takže můžeme. Trochu to pálí v místě vpíchnutí, jinak u mě proběhlo vše v úplném pořádku,“ uvedl ředitel VFN David Feltl.

Podobně reagoval i ředitel FNKV Petr Arenberger: „Cítím se stejně dobře jako pan ředitel Feltl. Je to v podstatě stejné jako očkování například proti chřipce nebo proti jakémukoliv jinému onemocnění.“

Tagy: