Alergických reakcí na vakcínu je více. Jsme na to připraveni, ujišťuje Blatný

Vakcína Pfizer

Blatný se nechal naočkovat mezi prvními

Je to důvod k opatrnosti, nebo přímo k poplachu? Podle amerického zdravotnického experta se po očkování proti covidu vakcínou od společnosti Pfizer vyskytlo více alergických reakcí, než se původně předpokládalo. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uklidňuje, že nejde o nic neobvyklého.

Kdyby tu větu řekl někdo jiný, třeba by zapadla. Autorem mírně znepokojivého výroku je však doktor Moncef Slaoui, odborný šéf amerického proticovidového očkovacího projektu Operation Warp Speed. Když v týdnu čelil otázce na počet alergických reakcí po očkování vakcínou od společností Pfizer a BioNTech (jak fungují vakcíny se dozvíte ZDE), v rozhovoru pro web The Sun připustil: „Je jich více, než je obvyklé u jiných vakcín.“

Aby bylo jasno: Pořád jde o relativně malé číslo. Ve Spojených státech proběhlo do středy přes milion bezproblémových očkování, nežádoucí reakce nastala jen u sedmi jedinců. Podobné to bylo i ve Velké Británii, kde podle listu The Sun z 600 tisíc očkovaných nahlásili potíže pouze dva lidé.

Možné obavy proto rozháněl už ve středu i český ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„K nežádoucí reakci může dojít stejně jako u každého jiného léku,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády. „Na bezpečnost očkování je kladen nesmírný důraz. Na očkovaného budou vzneseny standardní dotazy jako před jakýmkoliv jiným očkováním, zhodnotí se jeho zdravotní stav.“

Blatný navíc ubezpečil, že české zdravotnictví je dobře připraveno i na případy, kdy by mohlo dojít ke komplikacím.

„V lednu se očkuje pouze ve zdravotnických zařízeních, kde je zajištěna možnost včasné reakce na nežádoucí stav,“ řekl. „I po následném spuštění vakcinačních center mimo zdravotnická zařízení se samozřejmě počítá s tím, že v nich bude k dispozici všechno potřebné. To je ostatně podmínka, aby takové zařízení vůbec mohlo být provozováno.“

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) už dříve upozornil, že by vakcína společnosti Pfizer vyvíjená ve spolupráci s německou firmou BioNTech neměla být podávána osobám se známou anamnézou závažné alergické reakce. I britský Regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty vydal doporučení, aby nikdo, kdo v minulosti prodělal anafylaktický šok nebo těžké alergické reakce na léky či jídlo, raději zmíněné očkování neabsolvoval.

Americké zdravotnické úřady se v příštích týdnech chystají spustit rozsáhlý výzkum rizikových pacientů. Jeho cílem je zjistit, co přesně u nich alergické reakce spouští. Podle Alkise Togiase, lékařského experta na alergie a astma, budou do projektu zahrnuty až stovky jedinců.

„Chceme najít způsob, aby se vakcíny nemuseli bát ani lidé, kteří k různým alergiím inklinovali už v minulosti,“ prohlásil Togias pro CNBC.

Tagy: