Jak se starat o respirátor? Na sterilizaci v troubě a mrazáku se odborníci neshodnou

Víte, jak zacházet s respirátory? A je možné je použít opakovaně? Přestože vláda nařídila jejich nošení v obchodech, zdravotnických a sociálních zařízeních či veřejné dopravě, na některých doporučeních se odborníci neshodnou. Třeba často diskutovaná sterilizace v troubě je podle některých expertů možná, jiní ale varují před vzplanutím.

„Dojde-li k neúmyslnému kontaktu s vnitřkem respirátoru, zlikvidujte jej a proveďte hygienu rukou,“ upozorňuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Obecně se doporučuje, aby respirátor nenosili lidé s dýchacími obtížemi nebo plnovousem, kdy opět dochází k poškození vnitřku ochranné pomůcky. Podstatné je, aby jeden respirátor používal pouze jeden člověk, a to v případě, že nemá žádné příznaky nemoci COVID-19 a výsledky testů mu vycházejí negativní.

Důležitá je nanovrstva

CDC uvádí, že dezinfikovat, a tedy připravit k opětovnému použití, je možné respirátory s nanovrstvou. Sterilizovat se pak dá například pomocí čistého alkoholu. Velmi diskutovaná je sterilizace v troubě nebo mikrovlnce. „Respirátor se sterilizuje buď v horkovzdušné troubě po dobu 24 hodin, nebo v roztoku sava a vody (10 ml sava do 1 l vody). Poté je potřeba respirátor opláchnout čistou vodou a vysušit na radiátoru. Rozhodně se respirátor nesmí sterilizovat v mikrovlnné troubě,“ uvádějí na svém webu lékárníci.

Ministerstvo zdravotnictví ale částečně nesouhlasí. „Při vložení do trouby nebo mikrovlnky hrozí, že materiál začne hořet, proto to raději ani nezkoušejte,“ radí na svém portálu. Dále odrazuje od sterilizace za pomoci žehlení nebo mrazáku. „Virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19, je velmi odolný vůči nízkým teplotám. Umístěním do mrazáku jej tedy nezlikvidujete, navíc hrozí kontaminace potravin, které v mrazáku máte,“ uvádí ministerstvo. V případě nekvalitních respirátorů hrozí samozřejmě také zkroucení plastových částí výrobku.

Potřebná pauza pro plíce

Odborníci se přou také o tom, jak dlouho by měl člověk jeden respirátor na sobě mít. Někdo uvádí, že maximálně dvě hodiny, poté je potřeba půlhodinová „pauza pro plíce“. Jiní zase tvrdí, že osmihodinové nošení lidskému zdraví neublíží. „Poté už absorbuje tolik vlhkosti z lidského dechu, že se významně sníží jeho účinnost, a to i pokud ho člověk nechá vyschnout,“ popisuje CDC.

Americké centrum radí vyhazovat respirátory kontaminované krví, dýchacími nebo nosními sekrety nebo jinými tělesnými tekutinami. Zároveň u respirátorů bez nanomembrány vadí, i když se namočí. „U všech ochranných pomůcek platí, že jakmile je pomůcka vlhká, ztrácí svoji funkci a je potřeba nová. Použitou pomůcku sejměte za gumičky nebo šňůrky. Může být kontaminována viry i bakteriemi, nesahejte na přední ani vnitřní stranu. Jednorázovou roušku byste měli ideálně vyhodit, respirátor sterilizovat. Před nasazováním a po sejmutí pomůcky si vždy pečlivě omyjte ruce pod tekoucí teplou vodou za použití mýdla,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí České Lékárnické komory Michaela Bažantová.

Poznat na první pohled, který respirátor nanomembránu má a který ne, však není snadné, takže nejlepší je řídit se podle informací na obalu výrobku. Jak se ale nakonec použitého respirátoru zbavit? „Roušky či respirátory na jedno použití po sundání ihned vyhoďte (ideálně do popelnice před domem, nemusí to být žádný speciální kontejner). Poté si umyjte a vydezinfikujte ruce,“ uvádí ministerstvo.

Jiný pohled nabízí web trideniodpadu.cz: „Můžete-li, spalte je v kamnech. Jinak je vkládejte do dobře uzavíratelného plastového pytle. Doporučuje se vkládat do pytlů dvou, co nejpečlivěji uzavřít, a jejich povrch následně vydezinfikovat, stejně jako ruce.“ Nikde prý není striktně napsané, zda se respirátory považují za nebezpečný odpad.

Tagy: