Jak se ve fitku nestát „ledňáčkem“? Kroťte nadšení a určete si motivaci, pomůže i trenér

Víte, kdo je to ledňáček? Vedle ptáka jde také o nové klienty fitness center. Každoročně si totiž dávají předsevzetí, že si vylepší svou kondici, jenže ještě během ledna ztratí motivaci a jejich odhodlání se rozplyne.

„Týden jsou zapálení a pak je tady už nevidím,“ uvedla k takzvaným ledňáčkům oslovená dívka ve fitness centru. Poznat jsou nově příchozí velmi snadno. Většinou totiž neví, jak se dané stroje používají, nebo přebíhají od jednoho k druhému. „Ledňáčky máme nejradši. Poznají se i podle novoročního outfitu. Přijdou pětkrát do týdne a pak už se do konce roku neukážou,“ popsala svoji zkušenost fitness trenérka Petra.

Vedle předsevzetí přestat kouřit nebo najít si partnera patří právě to, které se týká hubnutí a cvičení, k nejčastějším. Jenže s výdrží to už taková sláva není. „Většinou odpadá polovina, tedy padesát procent ledňáčků, a to do čtrnácti dnů,“ uvedl manager fitness centra Miroslav Fiala. Jednou z nejčastějších chyb, které ledňáčci dělají, je, že si dávají příliš velkou zátěž místo toho, aby začali s něčím jednodušším.

Buďte rozhodnutí

„Každý ledňáček si vzpomene na to, jak cvičil před pár lety. Myslí si, že bude zvedat stejné váhy, a proto si čtrnáct dní nakládá takové váhy, že tělo přestane rychle regenerovat. A to je jeden z důvodů, že nováčky cvičení přestane bavit,“ pokračoval Fiala. Odpískat své předsevzetí nakonec mohou ještě před tím, než se do něj pustí.

„Velice často od ledňáčků slyším: ‚Tři dny to vydržím a pak se odměním.‘ Nebo: ‚Čtrnáct dní vydržím a pak si to zase vynahradím.‘ Takto se projevuje, že člověk není rozhodnut,“ zdůraznila výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová. Skutečnost, že taková předsevzetí vedou nejen ke ztrátě energie, ale i peněz, potvrzují i ekonomové.

„Plýtvají. Většina ledňáčků si v lednu koupí drahé permanentky. Pak přestávají v průběhu března nebo dubna chodit, a do fitness centra již do konce roku nezamíří. Vstup je tak vyjde i na trojnásobek. Suverénně nejekonomičtější sport, který i já praktikuji, je běh,“ dodal ekonom Lukáš Kovanda.

Ztráta motivace se prodraží

Inflace zacvičila i se vstupným do fitness center. Jednorázové vyjde na 290 korun. Oproti tomu permanentka na čtvrt roku stojí zhruba pět tisíc a na celý rok téměř šestnáct tisíc korun. I tak to ale stojí za to, jen se nováčci musí pokusit vydržet. Pomoct může i trenér, který ukáže, jak správně cvičit. Ovšem nejdůležitější je motivace, a tu má každý jinou. „Musíme být ve více lidech a navzájem se hecovat,“ uvedl oslovený muž. Naopak ženy spíše slyší na fotografie: „Jednou týdně se fotit a vidět rozdíly.“

Pokud nechcete být za ledňáčky, začněte s menšími váhami, rozhodně vydržte anebo odložte své předsevzetí vyměnit tuky za svaly třeba až na březen. Klidně i příštího roku.

Tagy: