Jak správně čistit brýle, aby vydržely? Zapomeňte na cíp trička i papírový kapesník

Také patříte k těm, kdo si čistí brýle cípem trička nebo čehokoli jiného, co máte právě na sobě? Rychlé a efektivní — říkáte si. Rychlé snad, efektivní vůbec. Takovým zacházením nejenže brýle nevyčistíte, ale navíc si můžete především čočky, skrz které hledíte na svět, i nevratně poškodit. Pokud si chcete nejen skla brýlí uchovat v perfektní kondici co nejdéle, čtěte náš článek, v němž se dozvíte, co (ne)dělat.

Brýle — pro někoho nezbytná pomůcka, pro jiného stylový — leckdy i drahý — doplněk. Ať tak či tak, zaslouží si odpovídající péči. Co do ní nepatří?

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Čistím, čistíš, čistíme!

  • čištění cípem oblečení
  • ručníky prané v aviváži
  • papírové utěrky, kapesníky či toaletní papír, dřevitá vlákna v nich mohou poškrábat čočky
  • mycí prostředky na nádobí nebo skla, obsahují agresivní látky ohrožující hladký povrch skel
  • sliny
  • horká voda, nesvědčí žádnému z povrchů brýlí

Všechny zmíněné (nevhodné) způsoby patří k nejčastějším nešvarům těch, kdo brýle nosí. Chápeme, že nežijeme v ideálním světě a občas zkrátka účel světí prostředky. Nicméně pokud chcete, aby vám vaše druhé oči v nezměněné podobě sloužily co nejdéle, čtěte doporučení profesionálů z GrandOptical, jak jim věnovat patřičnou pozornost nejen při čištění:

  • brýle sundávejte oběma rukama, šetříte tím stranice a panty brýlí
  • brýle myjte každé ráno
  • před samotným mytím brýlí si umyjte ruce, na obojí lze použít tekuté mýdlo
  • brýle oplachujte pod proudem vlažné vody, čímž odstraníte prach a nepoškrábete čočky
  • při mytí nezapomínejte na obroučky, nosní opěrky a koncovky stranic, kde se usazuje mastnota, zbytky make-upu a vlasových produktů
  • použít lze i čistící sprej speciálně vyvinutý na údržbu brýlí
  • brýle osušte se vší opatrností, použít lze ručník bez žmolků a nepraný v aviváži, nebo hadřík z mikrovlákna

ČTĚTE TAKÉ: Měření zraku co dva roky? Prevenci očních nemocí Češi neřeší, dvě třetiny nosí nesprávné brýle

„Čisticí hadříky z mikrovlákna jsou ideální volbou na čištění brýlí. Dokáží účinně osušit čočku, protože odstraňují a zachytávají nečistoty a mastnotu. Nezapomeňte ale hadřík z mikrovlákna často prát. Nepoužívejte při tom aviváž,“ radí odborníci ze společnosti GrandOptical, kde si mimochodem můžete po celý říjen nechat změřit zrak zdarma bez jakýchkoli podmínek. Nutné je jediné — objednat se předem.

Pokud budete dodržovat výše uvedená pravidla, uchováte si brýle čisté a nepoškrábané mnohem delší dobu.

Jak si čistíte brýle?

Pojištění brýlí

Všichni známe tu radost z nových brýlí, zpoza nichž se nám svět zdá rázem hezčí. A většina z nás zná bohužel také pocit beznaděje, když se nám brýle rozbijí. Věděli jste ale, že i brýle si lze pojistit? Pokud tedy patříte k těm, kteří si raději pořizují levnější brýle, protože jsou pro ně kvůli častým nehodám spíše spotřebním zbožím, už si nemusíte odpírat, co se vám líbí nejvíc!

zdroj: GrandOptical.cz

Když se brýle rozbijí

Investicí, která se vyplatí, může být (a dříve nebo později nejspíš bude) i pořízení sady na domácí opravu brýlí. V pouzdře najdete šroubováček, náhradní šroubky, hadřík a lupu. Upotřebíte ji při opravě dioptrických i slunečních brýlí. Mezi nejčastější situace, kdy je třeba sadu vytáhnout, patří ztráta šroubku z pantíků.

„Přední část brýlí je napojena na stranice pomocí malinkých pantů a šroubků. Během času se šroubky mohou trochu uvolňovat nebo dokonce vypadnout. K opravě nám bude stačit malinký šroubovák. Jednoduše nasaďte správně panty, zasuňte do nich šroubek a zašroubujte ho zpět. Pokud byste nemohli vypadlý šroubek najít, zkuste, zda do závitu nesedí šroubek ze starších brýlí, které už nenosíte. Nebo zajděte do oční optiky, kde jste si obroučky zakoupili, určitě vám rádi pomohou,“ radí v GrandOptical.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lépe vidět svět i sebe sama! Zjistěte, jak vybrat brýle, které vám prostě sednou!

Mimochodem, věděli jste, že tady poskytují doživotní servis zdarma? Řadu potíží navíc umí vyřešit na počkání. Třeba i zmíněnou ztrátu šroubků v případě, že nemáte ty padnoucí. V takovém případě navíc přidávají varování: „Někdy se můžete setkat s radami, že pro opravu můžete použít i jiné než původní šroubky a další součástky. Třeba drátky nebo párátko, které by konstrukci držely. Potíž je, že takové úpravy mohou brýle nevratně poškodit. Nejrozumnější je zajít s vašimi dioptrickými nebo slunečními brýlemi do oční optiky, kde vám rádi pomohou.“

Školení zaměstnanci dobře vědí, co mají dělat, případně kam se obrátit. Mezi takové případy patří třeba špatně sedící obroučky. „Brýle, které jsou příliš těsné nebo příliš uvolněné, lze upravit. U kovových a plastových obrouček lze po mírném nahřátí změnit tvar, protože teplo materiál změkčí a umožní ohnout stranice do původního tvaru. Takové opravy byste ale rozhodně neměli dělat sami. Neodborný zásah může brýle nevratně poškodit a navíc by takový zásah mohl vést k zamítnuté reklamaci. V těchto případech brýle vezměte do oční optiky, kde jste je zakoupili. Optometristé vám rádi s opravou pomohou,“ radí zkušení pracovníci společnosti, která na českém trhu funguje už 28 let.

NEPROMEŠKEJTE: Měření zraku ZDARMA do 31. 10. v GrandOptical. Objednávejte se ZDE.

Tagy: