Fachmani se pustili spolu s designérem do výběru osvětlení rodinného domu

Stavba postupně pokračuje i přes mrazivé počasí. Venku musel být rychle dodělán vodovod a opláštění komínu. V interiéru byla mezitím připravena nová příčka do kuchyně a nic už tak nebrání umístění kuchyňské linky. Protože už jsou po domě rozvedeny veškeré elektrické kabely, tak byla připravena konstrukce pro umístění jističů a nakonec se vydali designéři vybrat osvětlení do celého domu.

Příprava stavby na mrazy

Kvůli blížícím se mrazům bylo na stavbě nutné dokončit co nejdříve všechny venkovní práce. Nejprve se muselo dokončit napojení vodovodu, ale protože Inženýrské sítě na pozemek nejsou rozvedeny, musela se kvůli jejich napojení rozkopat silnice. Následovalo dokončení fasády, aby byla připravena na zimu. Nakonec by měl být i vyčištěný a zarovnaný terén, aby se v mrazech nikdo z dělníků při pohybu před domem nezranil. Poté už nic nebrání tomu, aby se práce přesunuly do vnitřku domu.

Finální stavební úpravy v kuchyni

V kuchyni se musel vyřešit stav, kdy se do příčky, kterou vedou napojení na odpady do kuchyně, už nedá sekat. Stavbyvedoucí to vyřešil stavbou předstěny z šedého, vysokopevnostního, sádrokartonu. Ten zvládne unést až desítky kilogramů, a tak zvládne i následné uchycení kuchyňských skřínek. Navíc díky tomu, že je deska sádrokartonu impregnovaná, tak je možné ji využít i v místnostech s vyšší vlhkostí, jako je kuchyň nebo koupelna. Konkrétní postup práce byl takový, že se vyrobil klasický rastr pro uchycení sádrokartonové desky a ta se k němu následně přišroubovala. Nakonec se do ní vyvrtaly otvory pro odpady.

Finalizace elektrických rozvodů v domě

Vedoucí technik vysvětlil, že rozvaděč je zjednodušeně elektrocentrálou domu. To znamená, že do něj a z něj vede veškerá elektrická kabeláž v domě a jeho velikost je tak úměrná množství elektrických okruhů. Právě kvůli velikosti musel být rozvaděč umístěn ve sklepě, což není úplně praktické, ale bylo to jediné možné řešení.

Montáž jističů probíhala tak, že se nejprve připravil otvor ve zdi a následně se do něj upevnila speciální konstrukce. Rám konstrukce upravila specializovaná firma, která do něj nainstalovala potřebný počet jističů. Finální osazení rámu s jističi do konstrukce pak proběhne po dokončení a zakrytí všech rozvodů v domě. Tím se zajistí bezpečnost na stavbě a eliminuje se riziko, že budou na stavbě nějaké volné dráty, které by byly pod proudem. V praxi by totiž stačilo například přejet dráty mokrým štětcem při malování a hned by došlo k vážnému úrazu.

Opláštění komínu pro prodloužení životnosti

Oplechování komínu přijela vyřešit specializovaná firma. Přestože mrazy a vrstva sněhu nepřály pracem na střeše, musel se komín zabalit do plechu, aby se zajistila jeho životnost. Před samotným oplechováním byl komín vizuálně zkontrolován, aby bylo jisté, že nemá žádnou prasklinu. Po oplechování by pak nebyla prasklina vidět a mohlo by tak při topení dojít ke vznícení komínu, střechy a následně i celého domu. Po kontrole možných defektů se komín ještě důkladně zaměřil. Pak se podle zjištěných rozměrů připravilo spodní a horní lemování a horní lišta.

Zaměřil se i úhel, který svírá stěna komínu se střechou. Na základě změřeného úhlu byla následně využita příslušná šablona, podle které se opláštění zakřivilo. Pokud by se tento krok vynechal, tak by mohlo dojít k nedostatečnému odvodu dešťové vody a následné degradaci. Po instalaci spodního lemování se pokračovalo směrem nahoru a opláštění se zakončilo horním lemováním, které komín z vrchu zabalilo.

Výběr osvětlení do domu

Postupně přišla chvíle, kdy bylo potřeba vybrat osvětlení do interiéru i okolí domu. O výběr osvětlení se postarali designeři a protože je celý dům hranatý, tak se shodli, že budou všechna světla kulatá. Do technických místností byla vybrána chladnější světla. V koupelně budou 2 typy světel: osvětlení zrcadla a stropní světla. U osvětlení zrcadla se doporučuje vybrat takové, které nesvítí pouze směrem dolů, ale svítí i do prostoru před zrcadlem. Ocení to zejména dámy, které na sebe lépe uvidí, když se budou líčit. Opět je zde lepší zvolit studené světlo, aby bylo lépe vidět.

V chodbě nejsou sádrokartonové stropy, takže zde nebylo možné použít zapuštěná světla. Designéři sem proto vybrali předsazené světlo se střední teplotou. Toto světlo je nejvíce podobné dennímu světlu. V hlavní obytné zóně byla pro vytvoření příjemné atmosféry zvolena světla ve tvaru trychtýře, která byla sepnuta do svazku. Tím byl ze světel vytvořen netradiční, stylový, lustr. U venkovního osvětlení byla vybrána světla s pohybovými čidly.

Tagy: