Další pracovní den skončil a mnozí z nás si dost možná uvědomili, že měli tolik práce, že si sotva stihli odskočit na toaletu, natož dát si regulérní pauzu na oběd. Pravdou je, že práce v 21. století plyne téměř zběsilým tempem, měli bychom ovšem znát hranici, kdy je třeba před plněním úkolů upřednostnit sebe sama. Neúměrné pracovní tempo bez přestávek má totiž výrazný vliv na naši náladu i zdraví. Pracovní pauzy jsou navíc ze zákona povinné. Pro zaměstnavatele i pro zaměstnance.
„Včera jsem se vrátil z práce a večeře bylo moje první jídlo z celého dne. Ráno jsem snídani nestihl, protože jsem vstal pozdě a po cestě do práce už jsem řešil první pracovní úkoly, které se na mě valily celý den. A tak to chodí skoro denně. Sotva vyřídím jeden hovor, už mi telefon oznamuje dva zmeškané a u stolu stojí kolega, který potřebuje mojí spolupráci. Obvykle oběd stačím, ale jím ho u počítače a stále při tom pracuju,“ krčí rameny pětačtyřicetiletý Daniel ze středních Čech. Pracuje jako manažer a sám dobře ví, že tempo, jakým pracuje, není zdravé. Nicméně uznává, že vystoupit z něj se mu nedaří.
Tenhle problém má celá řada zaměstnanců. Někdy jsou to jednotlivci, jindy tak funguje rovnou část kolektivu. „Množství přidělené práce zákon bohužel neřeší. Na přestávku však právo máte. Pokud to zaměstnavatel nedodržuje, obraťte se na inspektorát práce ve vašem kraji. Podnět tam můžete poslat i anonymně,“ píše web Práce.cz.
Někdy je na vině zaměstnavatel, který na pracovníky klade nepřiměřené nároky. Ti se pak musí vzdát volných chvil na odpočinek, aby všechno stihli. Jindy si za absenci pauz mohou sami zaměstnanci. Ať tak, či tak, čtěte, jak o pracovních pauzách mluví zákon.
Pauzy jsou povinné i prospěšné
Ve chvíli volna nejen dodáte tělu živiny, které vyžaduje, ale současně dopřejete mozku odpočinek, jenž potřebuje. Po návratu k pracovnímu stolu vám díky tomu úkoly půjdou snáze od ruky. Což je fakt, který by mohl přesvědčit i zapřisáhlé workoholiky.
Pravidla pracovních pauz
„Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby,“ uvádí Pracomat.cz. Jedná se například o práci záchranářů nebo pracovníků u výrobních linek. Pokud se ale jedná o běžnou pracovní náplň, která snese odkladu, pak se pauza do pracovní doby nepočítá.
„Přestávka v práci na jídlo a oddech nemusí trvat celých 30 minut v kuse. Je možné ji rozdělit, avšak pouze tak, aby jedna její část trvala minimálně 15 minut,“ upozorňuje BOZP.cz.
Další informací, kterou se vyplatí znát, je fakt, že pauzy podle zákona nelze čerpat na začátku a na konci pracovní doby. Ale kromě dvou zmíněných časů vám její začátek může naplánovat zaměstnavatel.
Jak pracovní pauzy využít
Nejlepší je změnit prostředí, v němž dokážete přijít na jiné myšlenky. Vhodné je jít se najíst do restaurace, můžete se ale i jen tak procházet venku na čerstvém vzduchu. Nebo si třeba zacvičit. Nezapomínejte však, že po jejím uplynutí máte být včas zpět na svém místě.
Rozhodně nedoporučujeme během pauz vyřizovat služební hovory nebo dohánět resty.
Bezpečnostní pauzy
Často se dá zkombinovat právě s pauzou na oběd a i v takovém případě se na rozdíl od běžných pauz započítávají do pracovní doby.
Bezpečnostní pauzy se týkají zaměstnání, která mají výrazný vliv na organismus člověka:
- práce v chladu
- práce v horku
- práce v nepřirozené poloze
- práce jednostranným svalovým zaměřením
- monotónní práce
- práce s rizikovými faktory (chemikálie, prašnost, biologická rizika)
- práce v dopravě (řidiči, piloti)
Kdy má které povolání nárok na bezpečnostní pauzu a v jaké délce, se dočtete tady.