Dva miliony lidí na pár stovkách kilometrů. Pásmo Gazy je nejhustěji osídlenou oblastí světa

Pásmo Gazy

Matyáš Zrno přiblíží Pásmo Gazy

Izrael čeká bitva v nejhustěji osídleném místě na planetě – Pásmu Gazy –, které momentálně ovládá teroristické hnutí Hamás. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno popsal, jak tato oblast vznikala a proč na ni Izrael uvalil blokádu. Poradce pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar varuje, že konflikt se může přelít i do Evropy. Každý, kdo na demonstracích vyjadřuje podporu Hamásu, by podle něj měl být vyhoštěn.

Pásmo Gazy je 41 kilometrů dlouhá a většinou jen šest kilometrů široká oblast. Rozlohou jde o menší území než Praha, tísní se na něm ale přes dva miliony obyvatel. „Ještě v roce 1948 přitom byla Gaza ‚zapomenutým‘ místem, kde žilo asi 80 tisíc lidí,“ popsal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neměli kam utéct. Komanda Hamásu vraždila civilisty v autech i krytech, ukazují nová videa

Vše se změnilo se vznikem Izraele, kdy se oblast stala útočištěm pro 200 tisíc arabských uprchlíků, kteří utekli před izraelskou armádou. „Vznikly zde rozsáhlé uprchlické tábory, které se postupně proměnily v města,“ sdělil Zrno. Když se Izraelci v 90. letech z Pásma Gazy stáhli, přenechali jej palestinským autonomním orgánům, které ale v roce 2007 vystřídalo teroristické hnutí Hamás. „Právě kvůli teroristickým útokům uvalil Izrael na Gazu blokádu, kvůli níž ji nemohou obyvatelé opustit a žijí většinou ze zahraniční pomoci,“ podotkl Zrno.

Jako důvod k blokádě Pásma Gazy jsou uváděny obavy o bezpečnost. Je ale kritizována Organizací spojených národů (OSN) a lidskoprávními organizacemi. K bombardování Pásma Gazy, kterým Izrael nyní odpovídá na útok hnutí Hamás, se kriticky vyjádřil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

„Zahájení obléhání, které ohrožuje životy civilistů tím, že je zbavuje statků stěžejních pro jejich přežití, zakazuje mezinárodní humanitární právo,“ sdělil Türk. Světová zdravotnická organizace (WHO) záhy vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru s tím, že její starší zásoby zdravotnického materiálu v Gaze byly spotřebovány.

Na Türkova slova ostře zareagoval Izrael. „Více než 900 nevinných Izraelců je mrtvých. Tisíce utrpěly zranění. Při hudebním festivalu bylo zavražděno 260 lidí. Sto bylo zavražděno v kibucu. A přesto se vysoký komisař neodhodlá k tomu, aby tyto barbarské činy označil za terorismus,“ uvedlo izraelské zastoupení v Ženevě. Vojenské síly země uvedly, že v Pásmu Gazy zasáhly více než tisíc cílů. Aktuální destrukci budov ukazují záběry dronu, které sdílel web Sky News.

Od sobotního zahájení teroristického útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3 300 lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných oběma stranami. Při útocích na izraelské území přišlo podle tamní armády o život více než tisíc lidí, zatímco zdravotnické úřady v Pásmu Gazy hlásí 830 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na území své země dosud nalezly na 1 500 těl ozbrojenců Hamásu.

Konflikt se může přelít do Evropy

Podle poradce pro národní bezpečnost a bývalého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara se Izrael nyní zaměří na ničení infrastruktury v oblasti. „Základní plán je maximálně zničit infrastrukturu Hamásu, který je fakticky vládcem Gazy,“ popsal.

Přestože byl útok Hamásu pro většinu světa šokující, v řadě západních měst se konaly demonstrace na podporu tohoto teroristického hnutí. Podle Pojara se konflikt může přelít i do Evropy. „Myslím, že se tak i stane. Doufám, že nepůjde o dramatické útoky, ale je pravda, že v Evropě žije mnoho stoupenců teroristických organizací. Všichni lidé, kteří v danou chvíli demonstrují na podporu Hamásu, ukazují podporu teroristické organizace. Pevně doufám, že to takto budou reflektovat politici a bezpečnostní složky,“ popsal Pojar a dodal, že České republice žádné nebezpečí nehrozí.

To se podle něj ale nedá říct o všech západních zemích. „Doufám, že už začaly přehodnocovat svou politiku. Jsem přesvědčen, že kdo se zúčastní demonstrace na podporu jakékoliv teroristické organizace, nemá v Evropě co pohledávat, a pokud nemá občanství některé z evropských zemí, měl by být okamžitě vyhoštěn,“ podotkl Pojar.

Tagy: