Jak zachránit slovenskou vládu? Matovič nabídl svoji demisi a doufá v pomoc rivala

Slovenský ministr financí Igor Matovič nabídl před čtvrtečním hlasováním o nedůvěře vlády svoji demisi ve snaze udržet koalici u moci. Šéf nejsilnějšího hnutí OLaNO a bývalý premiér se tímto krokem snaží apelovat na svého dřívějšího koaličního partnera ze strany Svoboda a Solidarita (SaS) a lídra partaje Richarda Sulíka, aby za jeho odchod nehlasovala pro pád vlády. Slovenští poslanci mají o vládě rozhodnout odpoledne.

„Pád vlády v této době způsobí totální chaos a neschválený státní rozpočet strádání lidí a mimořádné ekonomické škody pro stát,“ napsal ve svém vyjádření Matovič na sociální síti Facebook, kde zároveň zkritizoval celkové působení SaS. Do této strany a jejího předsedy Sulíka se trefuje s železnou pravidelností a činil tak i v době, kdy byli spojenci v koalici.

VERNÝ SLOVENSKU 🇸🇰 Kolegovia z SaS pred celým Slovenskom po voľbách sľúbili bezhraničnú lojalitu a vernosť...

Posted by Igor Matovic on Thursday, December 15, 2022

Nakonec však přišel s nabídkou, že pro setrvání vládní koalice sám rezignuje z pozice ministra financí. „Moje nabídka platí, pokud klub SaS stáhne návrh na vyslovení nedůvěry vládě a podpoří návrh státního rozpočtu v předložené podobě, čímž lidé konečně přestanou být rukojmími politických her,“ dodal Matovič.

Samotný Sulík měl mít ještě před odpoledním hlasováním schůzku s premiérem Eduardem Hegerem, který je nominantem Matovičova OLaNO. Je však otázkou, zda Matovičův odchod vše vyřeší. Sulík totiž již dříve uvedl, že má k návrhu rozpočtu z dílny Matoviče velké výhrady.

Slovenská vládní koalice pod vedením premiéra Hegera má podle dosavadních informací v Národní radě podporu 73 ze 150 poslanců. K těsné většině jí tak chybí tři hlasy.

Nabídku nyní dostal právě Sulík a jeho SaS, která disponuje 20 zákonodárci. Partaj byla ještě do září členem vládní koalice, ale dlouhodobá rivalita a nevraživost mezi Matovičem a Sulíkem vyústila v odchod SaS z vlády. Lídr strany to komentoval tak, že „s Matovičem se fungovat nedá“.

Expremiér Matovič tak nyní předkládá opozičnímu SaS nabídku de facto na poslední chvíli. Poslanci totiž mají o bytí či nebytí vlády hlasovat ve čtvrtek odpoledne. A trhliny panují i uvnitř koalice, protože dvojice poslanců z hnutí Jsme rodina oznámila, že bude hlasovat za pád vlády, přestože jsou jejími členy.

Úterní hlasování se nekonalo

Původně se mělo hlasovat už v úterý, ale slovenští poslanci si odhlasovali posunutí až na čtvrtek. Předseda Národní rady a šéf Jsme rodina Boris Kollár to vysvětlil tím, že jednotlivé strany se chtějí dohodnout na řešení.

„Jeden scénář je, že se dohodneme na předčasných volbách. Druhý scénář může být, že se udělá rekonstrukce vlády. Třetí scénář bude to, že může někdo odstoupit z ministerského postu a uklidnit situaci,“ řekl na následné tiskové konferenci Kollár.

Sám podle svých slov doufá, že vláda vydrží až do konce svého volebního období, tedy až do roku 2024. Jinak by si přál předčasné volby.

Předčasné volby a pád vlády si naopak přejí zejména opoziční představitelé v čele se dvěma expremiéry. Peter Pellegrini a jeho strana Hlas-SD v průzkumech drží první místo a roste také Směr-SD nestora slovenské politiky Roberta Fica. Po předčasných volbách volají také například poslanci krajní pravice z hnutí Republika, které vzniklo po odchodu části členů Lidové strany Naše Slovensko dnes už bývalého poslance Mariana Kotleby, který byl před časem odsouzen k podmínce kvůli extremismu.

Tagy:
Slovensko Igor Matovič Richard Sulík koalice vláda Boris Kollár Národní rada Eduard Heger Vláda Slovenské republiky OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti