Jako by před vámi porcovali dítě. Veganskou uprchlici z Ukrajiny trýzní azyl u „masožroutů“

Protest veganů

Oksana Kopanitsyna pochází z Doněcku na východě Ukrajiny, ale poslední roky žila v Kyjevě. Odtamtud ji však nyní vyhnala válka a ona se rozhodla nalézt útočiště na Britských ostrovech. Jenže před traumaty neunikla ani tam. Oksana je totiž veganka a nedaří se jí nalézt azyl u stejně potravinově smýšlejících hostitelů.

Mladá Ukrajinka se rozhodla z Kyjeva uniknout na začátku března, když se v důsledku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začaly vyprazdňovat regály s potravinami v tamních obchodech. Od svých prarodičů totiž slýchávala historky o hladomoru, na které si vzpomněla, a dostala strach.

Cílem její cesty za lepším životem se stala Velká Británie, konkrétně zakotvila v 13,5tisícovém městě Ystrad Mynach v jižní části Walesu asi 25 kilometrů na sever od Cardiffu. Oksana chce pracovat, najít si vlastní bydlení. Jenže s tím má zatím problém. V současné době žije v hostelu, což bere jako provizorní řešení. Z dřívějšího ubytování musela odejít, protože se s majiteli dostala do křížku kvůli stravovacím návykům.

Jako když máte v lednici lidskou ruku

Oksana Kopanitsyna je totiž veganka a soužití s lidmi, kteří berou maso nebo živočišné produkty jako běžnou součást jídelníčku, ji traumatizuje. „Jak byste se cítili, kdyby někdo přímo před vámi porcoval dítě nebo měl v lednici uskladněné části lidského těla a vy byste tam viděli třeba ruku nebo polovinu obličeje? Takhle přesně se cítím,“ svěřila se portálu britského veřejnoprávního média BBC.

Je přitom připravena žít v jakémkoli domě nebo bytě, který jí někdo nabídne. Nehodlá ale sdílet lednici s nikým, kdo tam bude mít neveganské potraviny nebo si bude připravovat jídlo živočišného původu. „Chci mít vlastní lednici, kterou budu mít ve vlastní místnosti, kde budu platit elektřinu sama,“ dodala Kopanitsyna.

Přesto velmi oceňuje snahu místních lidí i úřadů, kteří se jí snaží pomoci a nalézt adekvátní bydlení se stejně zaměřenými lidmi. „Ve Walesu žije jen asi šest procent veganů. Šance, že bych našla útočiště právě u nich, je ale menší než jedno procento,“ řekla. Je si prý vědoma, že je jedna z mnoha ukrajinských uprchlíků, kteří hledají druhou šanci ve Velké Británii. „Je velmi těžké najít něco pro obyčejnou osobu, natož pro mě,“ uzavřela.

Tagy: