Psycholožka o lockdownu: Říkejte rodině, co na ní máte rádi. Najděte si tři hezké věci

Psycholožka Laura Janáčková v pořad Interview

INTERVIEW 3.11.2020

Jak se nedostat v době pandemie do depresí nebo úzkosti? Podle klinické psycholožky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a spisovatelky Laury Janáčkové je důležité, aby si lidé našli vlastní pravidelný denní režim. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS psycholožka dále řekla, že pomáhá, když si členové rodiny navzájem říkají pozitivní věci, které na sobě vidí.

„Nejdůležitější je denní režim a nastartování těla do pravidelnosti, abychom se nedostali do situace, že máme spánkový deficit. Na to poté navazuje spousta dalších věcí. Lidé začínají vnímat spoustu negativních věcí, a to nejen v okolí, ale hlavně na sobě. Poté se člověk může dostat do depresí,“ nastínila pro CNN Prima NEWS Janáčková.

Najít si nový režim podle ní jde i v době, kdy hodně lidí pracuje z domova a děti mají distanční výuku. „Také je důležité si najít tři hezké věci denně, například hovor nebo káva s manželkou. A poté čas na sebe,“ dodala Janáčková s tím, že ideální by bylo, kdyby se rodina večer společně sešla a každý člen řekl, co pozitivního za daný den zažil. Prý na to budou myslet i ostatní a nikdo nebude mít čas řešit věci negativní.

Janáčková také vidí velký rozdíl v psychice lidí v rámci první vlny pandemie na jaře a současnou dobou. „Při první vlně se všichni semkli a hlavní emocí byl strach. Díky uvolnění se lidé začali domnívat, že o nic nejde. I odborníci podávali růžové zprávy a psychika šla nahoru. Než si lidé uvědomili, že se jedná o něco vážného, tak se museli nakazit lidi okolo,“ popsala psycholožka a dodala, že pozvolný strach z toho, že lidstvo stále neví, co je koronavirus přesně zač, může vést i ke strachu chronickému.

Nastěhování i za cenu nakažení

Největší psychickou újmu si podle Janáčkové mohou z pandemie odnést starší lidé, protože zažívají pocit samoty. „Čím déle budeme od sebe odděleni, tím to bude horší. Největší dopad bude na starší lidi, protože ti mladší lidé se za nimi bojí chodit. A když je někdo osamělý, je dokázáno, že umírá dřív. Někdy až o 30 procent času života,“ prozradila Janáčková. V současnosti se prý pozná, kdo o vztahy před pandemií pečoval. Protože zanedbávané vztahy se podle psycholožky jen zhoršují a u těch, které lidé utužovali, je to přesně naopak.

Někteří mladí lidé ale řeší samotu po svém. „Na jaře se všichni začali bavit on-line, ale v září šla většina proti opatřením. Jsou dokonce případy, že se někdo seznámí a hned se nastěhuje k protějšku, aby netrávil čas sám, i za cenu nakažení. To je taková novinka,“ doplnila Janáčková.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Laurou Janáčkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: