Je ivermektin stále ve hře? Někteří lékaři ho předepisují, Kubek ale varuje

Lékařka ordinuje ivermektin

Málokterý lék vzbudil během posledního roku tolik protichůdných emocí jako ivermektin. Tento odčervovací přípravek často používaný veterináři není oficiálně schválený k léčbě covidu. Podle České lékařské komory má mít i řadu vedlejších účinků. Někteří praktičtí lékaři na něj ale nedají dopustit, a jsou dokonce i přesvědčení, že zabraňuje těžkým průběhům nemoci.

Ivermektin – původně odčervovací přípravek především pro zvířata. Někteří lidé se stále odmítají spoléhat na vakcinaci, a když se koronavirem nakazí, chtějí po svých praktických lékařích předepsat právě tento lék.

Třeba lékařka Anna Urbanová tvrdí, že má s léčbou covidu prostřednictvím ivermektinu skvělé zkušenosti, lék předepsala 30 pacientům. Podle ní nikdo z nich nemusel být hospitalizován v nemocnici a jejich uzdravení bylo rychlé.

„Poskytla jsem ho řadě známých nebo bývalých pacientů, o kterých mám přehled, takže znám jejich zdravotní stav. Nikdo z nich neprošel těžkou formou covidu. Takže za mě hlasuju pro ivermektin,“ tvrdí Urbanová.

„V humánní medicíně se prakticky nepoužívá, prototže je zastaralý. Má velké množství nežádoucích účinků, zejména tedy poškozuje játra. U nás byl velmi populární na začátku roku v době, kdy jsme neměli monoklonální protilátky,“ říká šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Když není jiný lék?

Podle Milana Kubka neúčinnost ivermektinu v léčbě covidu potvrdila rozsáhlá studie, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo zdravotnictví. Dodává, že pokud by lék poškodil zdraví pacienta, lékař by za to musel nést následky.

„Jestli to bude mít vedlejší účinek, třeba u ohrožených, je to možné, ale chtěla bych vidět ty důkazy. Když nemáme na covid nic jiného, myslím, že musíme využít i tohle,“ dodává Urbanová.

Ne každý praktický lékař ale pacientům, kteří chtějí předepsat ivermektin, vyjde vstříc. „Na jaře mě hodně lidí atakovalo, ať jim ho napíšu nebo někde seženu. My s tímhle lékem nemáme absolutně žádnou zkušenost, musím říct, že v tuhle chvíli bych ho nedoporučoval,“ říká praktický lékař Josef Dvořák. Česká lékařská komora vyzvala všechny lékaře, aby předepisovali jen doporučenou léčbu.

Tagy: