Šéf asociace: Hospodám jde o přežití, zlevnit nemohou. Řízek může vyjít i na 250 korun

Prezident Asociace hotelů a restaurací ke zdražování potravin, energií i inflaci

Zdražuje elektřina i jídlo, navyšují se náklady. To se logicky promítá i do sektoru pohostinství. Ceny například za obědové menu jsou však stále levnější než v Polsku nebo Slovensku, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

„Od roku 2019 do roku 2022 se cena poledního ‚meníčka‘ zvýšila zhruba o 20 %. Zdražuje se všechno – potraviny, elektrická energie. Navíc rostou náklady kvůli nedostatku zaměstnanců a inflaci,“ vysvětloval prezident asociace Stárek.

Cena poledního menu, která se pohybuje kolem 150 korun, je podle něj ve srovnání s cenami v zahraničí ještě poměrně příznivá, přestože ceny rostou všude zhruba stejně. „Podnikatele nárůsty brzdí, ale dlouho se to dělat nedá. Snížit ceny si nemůže nikdo dovolit, pokud chce přežít,“ pokračoval.

Řízek za 250 korun

Čechy tolik oblíbený řízek tak může vyjít na 250, ale i 120 korun. „Záleží na restaurace, surovinách a mnoha dalších faktorech. Naše gastronomie je ale levnější než v Německu, Rakousku, Polsku i na Slovensku,“ porovnal ceny se sousedními zeměmi.

Kromě hospodských bojují s krizí i další podnikatelé ve službách, jako například hoteliéři. „Z těch lidí, kteří vyrazili v loňském roce na dovolenou, jelo 63 % po republice. Letos je to něco k 50 %,“ přiblížil úbytek domácích turistů Stárek.

Víc Čechů totiž po covidové pauze i ze strachu z inflace dalo přednost dovolené u moře. „Zhruba půlka českých hostů bydlí v penzionech, 25 % v kempech a zbytek v pronajatých chatách nebo vlastních zařízeních,“ vypočetl rozložení klientely.

Mezi oblíbené destinace turistů patří zejména jižní Čechy, jižní Morava a horské oblasti jako jsou Beskydy či Jeseníky. „Pokud se bude zdražovat, tak příští rok vzrostou náklady hotelů o 300 %, to je smrtelná záležitost,“ varoval prezident hotelové asociace.

Tagy: