Evropu zachvátila panika. Polské kuřecí maso se salmonelou vyvolalo v řadě zemí rozsáhlou vlnu infekce. Rakousko registruje první oběť nákazy a 27 lidí je v nemocnicích, píše deník Kronen Zeitung. Více než stovka pacientů je v Německu, Dánsku, Francii, Nizozemsku, Norsku a ve Velké Británii.
Problémy s nakaženým masem řeší Rakousko od února, kdy se objevily první případy salmonely. Zpočátku bylo potvrzeno sedm onemocnění, postupně přibývala další až na současných 27 případů. Průběh nákazy u muže staršího 60 let byl tak těžký, že jí podlehl, píše web deníku Kronen Zeitung.
ČTĚTE TAKÉ: Zkažené maso mířilo do restaurací. Podezřelé dodávky zajistili celníci na Liberecku
Rakouská Agentura pro bezpečnost potravin (AGES) uvedla, že zdrojem nákazy se stalo levné polské drůbeží pro kebabové špízy. „Počáteční průzkumy ukazují s vysokou mírou pravděpodobnosti, že kuřecí maso z polské produkce, které bylo použito pro výrobu kebabových špízů, je zdrojem infekce,“ uvádí domovská stránka AGES.
Jen pro ilustraci: ze statistik vyplývá, že v loňském roce se v Evropě denně vyprodukovalo 400 tun kebabu, klasického jídla turecké kuchyně.
Nakažení jsou po celé Evropě
Případy onemocnění salmonelou z polského kuřecího masa hlásí Dánsko, Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Irsko, Belgie a Velká Británie. Celkově je v Evropě přes sto pacientů, kteří jsou v nemocnici kvůli nákaze salmonelou, píše web Kurrier.
Salmonelóza je poměrně rozšířené průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie salmonela. Ta se do těla dostává ústy prostřednictvím infikované potravy nebo kontaminovaným nádobím. Nejvíce ohroženi mohou být malé děti, starší nebo nemocní lidé, kteří se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin a iontů.
Prevencí salmonely je dostatečná tepelná úprava potravin, především masa a vajec.
Mohli jste přehlédnout: Češi nakupují levné potraviny v Polsku. Ve videu přiloženém níže přinášíme podrobnosti o tamějších cenách.