Zkažené maso mířilo do restaurací. Podezřelé dodávky zajistili celníci na Liberecku

Převoz nevyhovujících potravin na Liberecku

Kontroly celníků odhalily nevyhovující přepravu potravin

Až 126 kg masa a mléčných výrobků v nevyhovujícím stavu bylo objeveno na Liberecku. Celníci, kteří spolu s veterinární správou vše zabavili, uvedli, že dodávky i náklad byly na první pohled podezřelé. Za převoz potenciálně zkaženého masa nyní přepravci hrozí pokuta až milion korun. Podobný hazard se zdravím zákazníků je bohužel poměrně běžný.

Celníci spolu s inspektory veterinární správy zabavili stovky kilogramů masa a mléčných výrobků. Potraviny původně putovaly do restaurací a na pulty obchodů, ale nakonec skončily v kafilerii. Přepravci je vezli v dodávkách, které při současných letních teplotách neměly žádné chlazení. „Při posledním záchytu šlo o 126 kilogramů hovězího, vepřového a kachního masa. Už při zastavení vozidla bylo na první pohled jasné, že to není v pořádku. Auto bylo špinavé, maso v přepravkách v nákladním prostoru nebylo nijak chlazené,“ popisuje mluvčí celníků Martin Stočes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontrola objevila salmonelu v mase z Brazílie a Ukrajiny. Experti radí, jak postupovat

Inspektoři veterinární správy okamžitě vyhodnotili maso jako potenciálně zkažené, posprejovali jej potravinářskou barvou a odeslali ho rovnou k asanaci. Přepravci teď hrozí vysoká pokuta. „U těchto závad je to až jeden milion korun,“ říká Roman Šebesta, ředitel státní veterinární správy pro Liberecký kraj. Maso přitom mířilo podle zjištění celníků hned do několika restaurací. Pokud by ho nezastavili, jejich hostům by hrozily minimálně zažívací potíže.

Na Liberecku se celníci spolu s veterináři na podobné případy zaměřují, právě tudy se totiž podle jejich zjištění často dovážejí potraviny z Polska a Německa. „Pokud jsou přepravované v běžných autech bez potřebného zařízení na udržení stanovené teploty, je to velmi závažné pochybení, cesta mnohdy trvá řadu hodin, maso může z Polska putovat třeba do jižních Čech nebo na jižní Moravu,“ upozorňuje Šebesta.

Že jde o poměrně častou věc, potvrzuje i další záchyt celníků. Jen o den později zastavili dodávku, která vezla z Polska do Česka 625 kilogramů mléčných výrobků, především sýry a majonézy. „Opět šlo o automobil bez jakéhokoliv chladicího zařízení,“ upozorňuje zástupce celníků.

Za loňský rok provedli celníci spolu s inspektory veterinární správy na Liberecku 68 kontrol, každá pátá odhalila nějaké pochybení. Vedle nevyhovujících teplot šlo často také o nejasný původ potravin. „Stalo se, že přepravci neměli vůbec žádné dokumenty, kde a jak k masu přišli, to je nepřípustné,“ podotýká šéf místní veterinární správy. „Celkem jsme vloni na trh nepustili osm tun masa a asi půl tuny mléčných výrobků,“ dodává mluvčí celníků.

Tagy: