Nadace vybrala školy, kam půjdou Čínou odmítnuté klavíry. Na další můžete přispět

Zabalená piána

Hudba do českých škol

O 11 klavírů, které si po tchajwanské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila nepřevzal čínský odběratel, byl obrovský zájem. Rodinná nadace Karla Komárka, která je začátkem září od výrobce Petrof koupila, přijala 152 žádostí. Až nyní se rozhodlo, do kterých škol klavíry jako dar poputují. Nadace zároveň vyhlásila veřejnou sbírku, z níž chce financovat piana pro další školy.

Ředitel Nadace Karel Komarek Family Foundation Luboš Veselý byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. „V oficiální grantové výzvě bylo 152 žádostí, ale když se to v září oznámilo, dostali jsme 400 e-mailů od různých škol, že by měly zájem,“ nastínil.

Výběr škol podle Veselého probíhal v souladu s posláním nadace, která se dlouhodobě snaží podporovat mladé talenty. „A proto jsme se zaměřili na základní umělecké školy a základní školy s rozšířenou výukou hudební výchovy,“ doplnil.

Kritéria? Kvalita výuky, rozpočet školy či nástrojové vybavení

Na výběru se podílela Umělecká rada základních uměleckých škol, Akademie klasické hudby i samotní klavíristé, například virtuos Ivo Kahánek. „Stanovili kritéria, podle kterých se potom vybíralo. Šlo hlavně o kvalitu výuky, velikost a rozpočet školy a zajímala nás samozřejmě i úroveň kvality vybavení těmi nástroji,“ vypočítal.

„V dětech je potřeba podporovat inciativu, aby věřily, že když se ozvou, když se o něco pokusí, tak to vyjde a podaří se to,“ osvětlil ředitel nadace dodatečný dvanáctý klavír, který nakonec dostala škola, jež netradičně poslala dopis s příběhy dětí a ne formální elektronickou žádost.

Podle Veselého se přitom neradovaly jen školy, které klavíry dostaly, ale i ty, které neuspěly. „Protože někdo přišel, zvedl to téma a chce s ním dál pracovat. Ony samy by to asi nezvládly. Takže velká radost,“ podotkl k oslavám, které následovaly po „přiklepnutí“ klavírů konkrétním školám.

Nadace si navíc udělala obrázek o tom, jak na tom jsou české umělecké školy s vybavením. „Z pohledu počtu kusů to není špatné. Co do kvantity je vybavení dobré, na druhou stranu vrásky na čele může dělat věk nástrojů. Nejnižší průměrný věk nástrojů je 17 let a nejstarší je 79. Na školách jsou i nástroje okolo 120, 140 let staré,“ zmínil ředitel.

Nová veřejná sbírka na piana do škol

Vzhledem k pozitivním reakcím se nadace rozhodla v iniciativě pokračovat. „Mě mrzelo, že 45 škol, které byly v užším výběru, zůstalo bez nástroje. A potřeba v těchto školách byla velmi akutní. Řekli jsme si: ‚Reakce v září vzbudila velký ohlas. Ozývalo se nám strašně lidí. Pojďme to zkusit, pojďme to téma zvednout a pojďme pomoci těmto školám skrze veřejnou sbírku vybrat na jeden nový nástroj pro každou z nich,‘“ popsal Veselý.

„Na webové stránce www.pianadoskol.cz jsme spustili veřejnou sbírku, kde mohou lidé, organizace, firmy přispívat na nový hudební nástroj,“ vyzval v závěru a uvedl, že už za prvních 24 hodin opět zaznamenali značný zájem ze strany přispěvatelů.

Tagy: